keresés a weboldalon

Reneszánsz motívumokkal

Zalaegerszeg címer
Hírek

Reneszánsz motívumokkal

2007 május 25 - péntek
Hetedik alkalommal adott otthont a Kézművesek Háza a Nemzetközi Kovácstalálkozónak. A május 24-27. között megrendezésre kerülő alkotótábor témája idén a reneszánsz stílusgyakorlat volt. A kurzust Walfred Huber, a Bécsi Művészeti Akadémia tanára vezette, a szervezést, pedig az előző évhez hasonlóan a Magyarországi Kovácsmíves Céh és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület bonyolította le.

A kovácstalálkozó első napján kiállítás nyílt a résztvevők munkáiból. „Kell az erő, kell a tehetség, annál is inkább, mert a kovácsmesterség egyre magasabb szakmai nívót képvisel” – mondta Gyutai Csaba alpolgármester, köszöntve a tábor lakóit. Az építészekkel és a belsőépítészekkel összefogva a mesterségnek lehetősége van a megújulásra. Elég csak arra gondolni, hogy napjainkban – mint ahogy azt a kiállítás is mutatja – milyen népszerűek és keresettek a kovácsoltvas használati és lakberendezési tárgyak.

Takács Zoltán céhmester, a Kovácsmíves Céh nevében elmondta, hogy a szakmai egyesület 1992-ben alakult meg tizenhét taggal, manapság pedig harmincnyolc tagot számlálnak, ami „örvendetes gyarapodásnak” számít. Akárkit azonban nem vesznek maguk közé; szigorú vizsgakövetelményeken kell átesnie annak, aki a céh tagja akar lenni. Az előző évek zalaegerszegi kurzusain már több művészettörténeti korszakból merítettek, ebben az évben a tipikus reneszánsz motívumokkal díszítették a kovácsoltvas tárgyakat.

A táborban folyó munka nyilvános volt, a hétvégén bárki megnézhette a kovácsmestereket munka közben. (Zala-Lap Kft., P.P., S.P.)

Tartalom megosztása: