keresés a weboldalon

Síppal, dobbal, serpenyővel

Zalaegerszeg címer
Hírek

Síppal, dobbal, serpenyővel

2007 május 22 - kedd
A külföldi delegációk hazamentek, a sörsátrat lebontották. Volt tánc, zene, hagyományőrzés és sok kis fesztivál az Egerszeg Fesztiválon belül. Immár tizenkettedszer emlékeztünk a többnapos programsorozattal arra, hogy 1885. május 13-án rendezett tanácsú várossá nyilvánították Zalaegerszeget.

Programból és helyszínből talán még több volt, mint eddig, a tömeget mégis inkább a Sportcsarnok mögötti színpad és fesztiválsátor szívta fel. A szervezők idén már nemcsak a sörre, hanem a borra is gondoltak: kiváló Balaton környéki és etyeki pincészetektől lehetett vásárolni. Öröm az ürömben, hogy a vásári forgatagban feltűnt egy zokniárus is. Ez van; ha egy rendezvénysorozat nőni kezd, egy érték mellé egy „gagyi” is jár. A gyakorlott fesztiváljáró már rutinból becsukja a szemét.

Amúgy a helyi közönségnek még van mit tanulnia a fesztiválozást illetően. Az emberek kicsit nehezen mozognak a sok esemény között, és hajlamosak a gofri-sör-gyros vonalon közlekedni, bár a koncertek (Ákos, Cotton Club Singers, Magna Cum Laude, Old Boys), a hagyományőrző együttesek s az ExperDance történelmi táncshowja sokakat érdekelt. A legnagyobb népszerűségnek azonban még mindig a Prószafesztivál örvend. A vasárnapi össznépi sütögetésen több mint 30 csapat indult, s a kóstolgatók annyian voltak, hogy szűknek bizonyult a sörsátor, így sokan csak kívülről figyelhették az eseményeket.

A fesztiválon, a sportcsarnokon túl is volt élet. A Buday Galéria előtt idén is megrendezték a Festők Utcáját (Egerszeg Montmartre). Ukrajnából, Erdélyből, Vajdaságból és az ország több pontjáról is érkeztek képzőművészek. A program ugyanis a zalaszentgyörgyi művésztelep folytatása volt, s az alkotók nagy része onnan „települt át” Zalaegerszegre néhány napra.

Szombaton igazi „hangos délután” volt a Dísz téren: negyedik alkalommal került megrendezésre a Fúvósfesztivál. A burgenlandi vendégek már kora délután rákezdték, s az esti órákig hat együttes lépett színpadra. A fúvószenei egyveleggé váló örömzenélés során meg nem erősített hírek szerint olyan pillanat is volt, mikor 250-en fújták egyszerre.

„Hallottad-e hírét Zalaegerszegnek?” címmel ismét a Gönczi ÁMK adott otthont a hagyományőrző napnak, melynek keretében tizedik alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei verbunkversenyt. A szólótánc-vetélkedés után megyei néptáncbemutatóra, hagyományőrző gálaműsorra és táncházra került sor.

A fesztivál alatt zajlott a III. Göcsej Amatőrfilm-szemle, és a Zegasztár gála. A Zalaegerszegi Televízió stúdiójában 29 filmet vetítettek le, több kategóriában. A helyi tévések közül Szkok István Majd holnap című alkotása „A legjobb filmetűd” különdíját kapta. A nagykanizsai képzőművész, Kotnyek István pedig első lett Távol című filmjével a Göcsejt, illetve Zala megyét bemutató kategóriában.

A Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben telt ház előtt léptek színpadra a Zegasztár legjobbjai: verssel, prózával, komoly-, könnyű- és népzenével, modern- és néptánccal. A gálaműsor közönségdíjasa az Aphrodite csoport lett.

Aki nem „érdeklődött”, csak „lézengett”, belenézhetett a kézművesmesterek munkáiba, kóstolhatott jellegzetes zalai ételt, befizethette gyermekét a vurstlira. A tűzoltóság jóvoltából láthatott gépjármű-, és utastérbe szorult embermentési akciót is. Ezt egy kisebb társaság otthagyta, mert nem úgy nézett ki a jelenet, mint a „Vészhelyzetben”. Lehet, hogy félidőben reklámszünetet kellett volna tartani…? (Zala-Lap Kft., P.P., Z.A.,S.P)

Tartalom megosztása: