keresés a weboldalon

Vágyak, aggályok, lehetőségek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Vágyak, aggályok, lehetőségek

2007 május 18 - péntek
„Várakozások és lehetőségek” címmel rendeztek kerekasztal-beszélgetést az Egerszeg Fesztivál keretében a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.A város napi programokra érkező testvérvárosi delegációk az európai együttműködés lehetőségeiről cseréltek eszmét Románia és Bulgária uniós csatlakozása kapcsán, de szó esett Oroszország és az Európai Unió kapcsolatrendszeréről is.A beszélgetésen Szurgut, Marosvásárhely, Dobrics, Marl és Kusel városok képviselői vettek részt.

Dr. Gyimesi Endre polgármester, országgyűlési képviselő felvezetésképpen röviden vázolta az európai hatalmai politika elmúlt húsz évben bekövetkezett átrendeződéseit. „A világot meghatározó egyik unió széthullott, életet adva független, szabad államoknak, a másik unió pedig, immár 12 tagország helyett 27 tagot számlál.” Gondolkodásunkat manapság olyan új fogalmak és folyamatok határozzák meg, mint a globalizáció, a partnerség, a klímaváltozás, euróövezet. A tagság közvetlen segítséget jelenthet fontos céljaink megvalósításához. Zalaegerszegen például uniós forrásból valósul majd meg a hulladékgazdálkodási program, a több települést érintő szennyvízberuházás, a szlovén-magyar vasúti fejlesztés és a térségi integrált szakképző intézmény kialakítása. Ez a négy program mintegy 27 milliárd forintot mozgat meg.

A polgármester szólt az unió negatív hatásairól, gazdasági feszültségeiről is: az agrárágazat, a könnyűipar és az élelmiszeripar válságba került, gyárak szűntek meg. Az emiatt kialakult munkanélküliség kezelésére a foglalkoztatáspolitikának új megoldásokat kell találnia.

Hasonló problémákkal küzdenek az újonnan csatlakozott államok is – derült ki a bulgáriai Dobrics alpolgármesterének Plamen Ganchevnek, és a romániai Marosvásárhely gazdasági osztályvezetőjének, Kiss Imolának az expozéjából.

A bolgárok a gazdasági kapcsolatok és kulturális identitás fejlődését, valamint a szabad munkaerő-áramlás kérdésének megoldását várják a tagságtól. Az alpolgármester elmondta, hogy a közelmúltban náluk is sor került gyárbezárásokra, ám a csatlakozással egy hatalmas árupiac is megnyílt előttük. A feladat az, hogy ezen a nagy piacon megtalálják a helyüket.
Az Európai Unió számukra remény, ez az egyedüli lehetőség a fejlődésre.
Romániában az uniós normák, jogszabályok átvétele az egyik legfontosabb kérdés. Kiss Imola szerint ugyanis nemcsak a gazdaság és infrastruktúra terén vannak „balkáni állapotok”, hanem a bürokratikus eljárásban is, ami akadályoz minden előrelépést. Sok a pótolnivaló, nincs például a román kormánynak csatlakozási fejlesztési stratégiája. Ha nem gyorsul fel a következő időkben az uniós pénzalapok felhasználása, Románia veszíteni fog.

Szurgut polgármestere Alexander Leonyidovic Szidorov elmondta, hogy Oroszország és az EU kapcsolata fejlődőben van. A szurgutiak több európai várossal ápolnak jó kapcsolatot, 2000 óta pedig az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank támogatja a szennyvízprojektjüket. Hat évvel ezelőtt Szurgut város kezdeményezte a „60. szélességi körön lévő városok szövetségének” megalakulását. Céljuk az volt, hogy szorosabbá tegyék az Oroszországon belüli és kívüli városok gazdasági és kulturális kapcsolatait. Szurgut így sok várossal áll kapcsolatban; legyen szó akár üzletről, sportról vagy művészetekről.

„Magyarország egyfajta kapocs a jelenlévő delegációk országai között” – kezdte beszédét dr. Fritz Heinrich a Marl-Zalaegerszeg Testvérvárosi Egyesület ügyvivője. Zalaegerszeg az elmúlt években rengeteget fejlődött, s így tapasztalatait megoszthatja a most csatlakozott államokkal. A németországi viszonyokról elmondta, hogy nekik a kelet-nyugat problémával kellett megküzdeniük. Most is számos olyan régió van az országban, ahol gazdasági problémák vannak. Főleg a régi bányavidékeken nagy a munkanélküliség. Németország a jövőben az innováció, a kutatás és a képzés területén szeretne erősödni. A jelenleg csatlakozó államok jó esélyt jelentenek az EU-nak, hiszen bővül általa a piac, s kulturális, gazdasági téren új lehetőségek adódnak. A németek ezért üdvözlik az új EU-tagországokat.

Kiss Ferenc országgyűlési képviselő, a közgyűlés esélyegyenlőségi bizottságának elnöke hozzászólásában elmondta, hogy a piac nagyon fontos az unión belül, hiszen minden ország olyan befektetőket vár, melyektől jelentős számú munkalehetőséget remél. Magyarország, így Zalaegerszeg számára is fontosak a keleti kapcsolatok, mert az a hazai mezőgazdasági termékeknek fontos piaca lehet, de a szellemi termékek – kultúra és oktatás – terén is szükséges a „szabad áramlás”. Kiemelt cél a turisztikai fejlesztés, ami mind Kelet, mind Nyugat irányában távlatokat és bevételi forrásokat jelenthet.

Tombi Lajos alpolgármester zárszavában kiemelte: igaz, hogy a kelet-közép-európai államok versenyhátrányban vannak, de ezzel együtt meg is edződtek. A vállalatok közül, aki talpon maradt az elmúlt években, évtizedekben, az erős. Magyarország előnye, hogy a munkaerő képzett, s az emberek jó munkabírásúak.
A most csatlakozó országok tanulhatnak akár a mi hibáinkból is, hiszen az ehhez hasonló kerekasztal-beszélgetések arra jók, hogy egymás tapasztalataiból meríthessünk, elmondhassuk egymásnak véleményünket, félelmeinket. A testvérvárosi hálózatok pedig jó lehetőséget kínálnak a határokon átnyúló együttműködésekre, ötletcserékre, programszervezésekre. (Zala-Lap Kft., P. P. S. P.)

Tartalom megosztása: