keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A megelőzésről

Zalaegerszeg címer
Hírek

A megelőzésről

2007 május 16 - szerda
Az életet veszélyeztető betegségek kivédésében nagy szerepet játszhat a tudatos táplálkozás és egészséges életmód – halljuk gyakorta – mégis nehéz összefüggést találni az ártalmatlannak tűnő étkezési szokások és ételek valamint a bizonyos, többnyire krónikus megbetegedések között. Erre az ellentmondásra is kereste a választ a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) a zalaegerszegi kórházban tartott roadshow-ja. A lakossági fórummal egybekötött szakmai napon az érdeklődők leginkább a fogyókúráról kérdezősködtek.

Az ország nyolc regionális központját érintő előadássorozat zalaegerszegi állomásán felkészült előadók tájékoztatták a megye dietetikusait a szakma aktualitásairól, a wellnessről, a fitneszről, a divatdiétákról és a közétkeztetésről. A szakmai képzésen a jogszabályokról is hallhattak a jelenlévők, közölte Antal Emese dietetikus, szociológus, az MDOSZ elnöke. Mint mondta, a program legfontosabb része volt az az interaktív beszélgetés, amely során megvitatták a régióra jellemző problémákat, és azt, hogy megoldásukban a kiemelkedően közhasznú szervezetként működő szövetség mily módon tudna segíteni.

– Ideális lenne az, hogy a jelenlegi 160-180 beteg helyett csak 60-80 beteg jutna egy dietetikusra, továbbá az is, hogy nem terhelnék az adminisztrációval a szakembereket. Többségünk Magyarországon kórházakban dolgozik, pedig az alapellátásban, háziorvos mellett, vagy a helyi ÁNTSZ-ekben tevékenykedve a prevencióban is nagy szerepünk lehetne. Ez számos országban már régóta gyakorlat. S miért fontos ez? Az egészségügy ezen területére is igaz, hogy a bajt jobb megelőzni, ezért véljük azt, hogy már az általános iskolákban tarthatnának a dietetikusok olyan foglalkozásokat, amelyeken az egészséges táplálkozásról esne szó.

Antal Emese továbbá elmondta, a tavaly indított roadshow-juk célja az is, hogy a lakosság megismerje a dietetikust és tevékenységét. Így a nyílt napon vérnyomás- és testzsírméréssel, valamint testtömegindex-meghatározással várták az érdeklődőket, akiknek jó tanácsokkal is szolgáltak a helyes táplálkozást illetően. Az elnök hozzátette, sok a tévhit, például az E-számokkal, vagy a gyors fogyást ígérő, ugyanakkor ártalmas diétákkal kapcsolatban, ezek elosztása, illetve az egészséges táplálkozási szokások kialakítása és népszerűsítése miatt tarják fontosnak a lakosság hiteles és közvetlen tájékoztatását. (Zala-Lap Kft., A. L.)

Tartalom megosztása: