keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A távolság nem akadály

Zalaegerszeg címer
Hírek

A távolság nem akadály

2007 május 15 - kedd
Négy kiállítás és két népi együttes bemutatója által ismerkedhettek a zalaegerszegiek a tőlünk több mint 5000 kilométerre fekvő Szurgut népének életével, hagyományaival a XII. Egerszeg Fesztivál keretében. A szibériai testvérvárosból ezúttal több mint 60 fős delegáció érkezett Zalaegerszegre, hogy még szorosabbra fűzzék az 1993 óta tartó barátságot. Az elmúlt 14 év „hozományáról” beszélgettünk Sidorov Alexander Leonidovich-csal, Szurgut polgármesterével.

– A két város közötti kapcsolat 1993-ban, a IV. Nemzetközi Finnugor Fesztivál kapcsán kezdődött. Az apropót az adta, hogy Szurgut közelében él az a hanti népcsoport, amely történelmileg közel áll a magyarokhoz. Két évvel a fesztivált követően találkoztak egymással delegációink, majd aláírtunk egy együttműködési megállapodást – beszél a két város kapcsolatának kialakulásáról a szurguti polgármester. – Igazán aktívvá 1999-ben fejlődött az együttműködés. Akkor nyílt meg Zalaegerszegen a Finnugor Néprajzi Park, és benne a hanti ház. Ezzel egy időben aláírtuk a testvérvárosi szerződést.

Mára igazán virágzó Zalaegerszeg és Szurgut kapcsolata. Rendszeresen részt veszünk az Önök városának nagyobb ünnepein, de a zalaegerszegieket sem hagyjuk ki a mi rendezvényeinkből. Július 13-án ünnepeljük Szurgut város napját, amire minden alkalommal meghívót kapnak a zalaegerszegiek. Emellett kétszer voltak már magyar testvérvárosunk képviselői a 60. szélességi kör városainak fesztiválján, melynek ugyancsak Szurgut adott otthont.

– Mennyire ismerik Zalaegerszeget a szurgutiak?
– Örömmel mondhatom, hogy sokan ismerik már az Önök városát. Főként Szurgut vezetői és művészei, valamint művészeti, alkotói csoportjai. Ezúttal is több mint 60 fős delegációval érkeztünk. Úgy gondolom, hogy a kulturális ismeretség lehet a megalapozója a további kapcsolatoknak. Célunk, hogy gazdasági téren is kialakítsunk egyfajta együttműködést a két város között. Ezekben a percekben kezdődött egy összejövetel a Kamarák Házában, ami a gazdasági összefonódás lehetőségeit hivatott feltárni.
És akkor még nem tettem említést a másik zalai városról, Hévízről, ahová nagyon sok honfitársam érkezik pihenni. Egy-egy ilyen üdülés alatt természetesen Zalaegerszeget is célba veszik a szurgutiak.

– Több mint 5000 kilométer a távolság Zalaegerszeg és Szurgut között? Nem akadálya ez a kapcsolat szorosabbá fűzésének?
– Nem. A modern közlekedési eszközök lehetővé teszik ma már, hogy hat óra alatt elérjük egymást. Ennyit Magyarországon belül is utazik az ember, ha szükséges. Bízom benne, hogy a szurgutiak és a zalaegerszegiek részéről is egyre többen vállalják a nagy utazást. (Zala-Lap Kft., F.M.)

Tartalom megosztása: