keresés a weboldalon

Az öko-egyensúlyért

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az öko-egyensúlyért

2007 április 27 - péntek
A Föld napja alkalmából egész napos programmal várták az érdeklődőket április 22-én a Gönczi ÁMK-ban, illetve az intézmény előtti téren. A rendezvényen, melyet a zalaegerszegi önkormányzat, a Gönczi ÁMK és a Zalaispa Hulladékgazdálkodási Társulás támogatott számos civil szervezet mutatkozott be. A Viruló Kert Baráti Közhasznú Egyesület bioélelmiszereket árusított, a Csillagút Egyesület játszóházat működtetett, de volt kézműves-foglalkozás is természetes anyagokból.

A felállított standokon prospektusokat, ismeretterjesztő anyagokat kaptak a látogatók többek között a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkájáról, a hagyományos izzólámpák gazdaságtalan energiafogyasztásáról, az ökológiai ismeretek fontosságáról és a környezettudatos vásárlás lehetőségeiről.
Ez utóbbi azért is fontos, mert csökkenthető általa a háztartási hulladék mennyisége.

Az üzletekben kapható termékek többségét túlzott többletcsomagolás fedi, mely a háztartásokba kerülve azonnal a kukába kerül. Vásárláskor ezért célszerű vászontáskát használni, a gyümölcsök, pékáruk esetében minél ritkábban nejlon-csomagolást választani, betétdíjas üvegekben lévő italokat fogyasztani, vagy eleve otthonról vinni a vásárlókörútra a tárolóedényeket.

A programok sorából nem hiányoztak az ismeretterjesztő előadások sem. A Domberdő Természetvédelmi Egyesület Zala megye élővilágáról tartott diavetítéssel egybekötött előadást, civilek, szakértők és önkormányzati szakemberek közreműködésével pedig Zalaegerszeg zöldfelületeiről és természetvédelmi értékeiről rendeztek fórumot „Sikerek és kudarcok” címmel.

A civil szervezetek kezdeményezésére délután három órakor egyperces, néma csenddel, majd vetítéssel emlékeztek a résztvevők azokra a fajokra, melyeket az emberiség sodort a kipusztulásba.

A rendezvény ideje alatt a Gönczi ÁMK előterében használt étolajleadás és szárazelemgyűjtés üzemelt”, felhívva a figyelmet ezek környezetkárosító hatásaira.
A programsorozat közös takarítással, szemétszedéssel zárult, helyreállítva ezzel a rendezvény helyszínének „eredeti állapotát”. (Zala-Lap Kft., P. P., Z. A.)

Tartalom megosztása: