keresés a weboldalon

Mesteremberek kézfogása

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mesteremberek kézfogása

2007 április 23 - hétfő
Negyedik alkalommal adott otthont a Göcseji Falumúzeum az Országos Fazekas és Keramikus Találkozónak és Fesztiválnak. A rendezvényre Magyarország régi fazekas központjaiból, többek között Korondról, Sárközből, Barcaságból, Szekszárdról, Mezőcsátról, Őrségből, Zalából érkeztek mesteremberek. A hagyományos fazekas termékeken kívül iparművészeti kerámiákat, és mai használati tárgyakat, sütő- és főzőedényeket is vásárra vittek.

A pénteki nyitónap szakmai konferenciával indult, majd dr. Gyimesi Endre polgármester, és Németh János keramikusművész, a rendezvény fővédnöke mondott ünnepélyes köszöntőt. A háromnapos fesztivál célja egyrészt a mesteremberek „kézfogása” és tapasztalatcseréje, valamint hogy a nagyközönség is megismerkedhessen a hagyományokkal, illetve a régi és mai mesterségekkel. Ahogy Németh János mondta, a munkához nem kell más, mint egy marék agyag, korong, és lélek, s ez utóbbi teszi a fazekasok és keramikusok munkáját művészetté.

A fesztivál hétvégéjén több ezren fordultak meg a falumúzeumban, ahol a kirakodóvásáron túl, változatos családi programokkal várták a közönséget. Szombaton magyar vizeskorsókat bemutató kiállítás nyílt a Pajta Galériában, a színpadon, pedig egymást váltották a hagyományőrző tánc- és énekegyüttesek. Idén sem maradt el a fazekasverseny, melynek témája szombaton a „korsó”, vasárnap a „tál” volt.

A tavaszi forgatagban gyermek- és gasztronómiai programok, lovaglás, szekerezés, és tombola is várta a látogatókat. A fesztivállal egyúttal megkezdődött a skanzen késő őszig tartó szabadtéri rendezvénysorozata. (Zala-Lap Kft., P. P., S. P.)

Tartalom megosztása: