keresés a weboldalon

Finom vonások, igényesség

Zalaegerszeg címer
Hírek

Finom vonások, igényesség

2007 április 20 - péntek
Nagy Kálmán festőművész alkotásaiból nyílt tárlat a Centro étteremben, ahol most első alkalommal rendeztek kiállítást.Dr. Gyimesi Endre polgármester köszöntőjében elmondta, hogy már az étterem tavalyi megnyitásakor felmerült a gondolat, hogy legyen ez egyfajta találkozóhelye a zalaegerszegi képzőművészet képviselőinek, s folyamatosan legyenek kulturális események. A polgármester örömét fejezte ki az iránt, hogy több belvárosi vendéglátóhely és kávéház is fontosnak érzi a művészeti élet pártolását, hiszen az elmúlt hónapokban számos helyen nyílt hasonló tárlat.

Dr. Kostyál László művészettörténész a kiállítást megnyitva elmesélte, hogy először 1988-ban a rédicsi Határ Csárdába hívták Nagy Kálmán munkáit méltatni, s a helyszín akkoriban még ritkaságnak számított. Két fontos jellemvonásra emlékszik a művész munkáival kapcsolatban az akkori időkből: finom vonások és igényesség, valamint útkeresés. A művészettörténész úgy érezte azokban az években, hogy valami még hiányzik a művekből. Az évek multával azonban elmélyült a mondanivaló, s kiforrt az a markáns festői világ, mellyel most szemben állunk.

A képek egy része meditatív, női portrékból áll, melankolikus hangulattal. A festmények másik csoportját pedig olyan munkák alkotják, melyek a figurális és az absztrakt festészet határát súrolják, illetve egyensúlyoznak a határ között. A figurák itt csak leegyszerűsített szimbólumok: nap, hold, virág. Nagy Kálmán a jelképiség festője, intenzív színvilággal, melyben a részletek néha spontán módon kerülnek kialakításra. (Zala-Lap Kft., S. P.)

Tartalom megosztása: