keresés a weboldalon

Keretbe zárt törékenység

Zalaegerszeg címer
Hírek

Keretbe zárt törékenység

2007 április 13 - péntek
Németh Klára festő, tűzzománcos, rajztanár alkotásaiból nyílt tárlat az Apáczai ÁMK galériájában. Az intézmény húsz éves, s éppen ennyi ideje tanít itt a művésztanár is, akinek az iskola falai között ez az első kiállítása.

Pécsen tanult reklámgrafikát, majd rajz-földrajz szakon végzett. Zalaegerszegre kerülése után játszóházakat, képzőművészeti táborokat, tűzzománc szakköröket szervezett. Most régi, és újabb alkotásaiból válogatott, melynek a „Napló” címet adta. Egységes koncepcióra nem törekedett a kiállítás rendezésénél, afféle villanások ezek, különböző korszakokból, élményekből, hangulatokból.

Nagy Réka esztéta szerint a napló felénk irányuló vallomás, elénk tárja a női lélek bonyolultságát, de nemcsak feltár, hanem el is rejt. Németh Klára művészetét kettősség jellemzi: bőséges mondanivaló, humor, játékosság, de ugyanakkor a szerénység, szándékolt egyszerűség is jelen van.

A formák, motívumok szintén gazdag változatosságot mutatnak. A bohóc, mint archetípus régóta fontos szereplője a művész alkotásainak. A bohóc is kétarcú: szomorú, és nevettető. Kiszorult a polgári rendből, ám mégis biztonságra törekszik.

A keretbe zárt világ ugyanilyen jellemzője a műveknek. A téglalap fegyelmet, zárt rendszert mutat, de reményt is ad. Univerzumainak lényei sokszor groteszk lények, ám a törékenység, érzékenység mindig jelen van a képeken. (Zala-Lap Kft.,. P. P., S. P.)

Tartalom megosztása: