keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Taktikáznak a diákok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Taktikáznak a diákok

2007 március 27 - kedd
Alig értek véget a szalagavató ünnepségek, pár hét és elkezdődnek az érettségi vizsgák. Nagyon jól tudják ezt a középiskolás diákok is, akik feltehetően gőzerővel készülnek az előttük álló komoly feladatokra.

– A diákoknak idén is 2007. február 15-ig kellett jelentkezniük az érettségi vizsgákra. A Zrínyi-, a Kölcsey-, az Apáczai-, valamint az Ady-gimnáziumban ebben a tanévben összesen 13 nappali osztály tesz érettségit, s ez mintegy 430 fiatalt jelent. Emellett két levelező osztály tanulói is számot adnak a tudásukról, amely összesen 45 főt érint. Ők egyébként ugyanazokat az érettségi feladatokat kapják, mint nappalis társaik. A szakközépiskolákban többen tesznek érettségi vizsgát. Zalaegerszegen idén 28 végzős szakközépiskolai osztály érettségizik, s mindez több mint 900 diákot jelent. Ebben az esztendőben körülbelül ugyanannyi ifjú érettségizik, mint a tavalyi évben, azaz 43 osztályban körülbelül 1400 tanuló vesz részt ezen a fontos „tanulmányi megmérettetésen” – tájékoztatta lapunkat Szemes Béla középiskolai szakreferens.

Mint megtudtuk, az érettségi szervezésében és menetében lényegi változások nem történtek az elmúlt évhez képest, s a zavartalan lebonyolításáért idén is a jegyző és a művelődési és sportosztály felel.

– A diákoknak alaposan át kellett gondolniuk, hogy közép- vagy emelt szintű érettségi vizsgára jelentkeznek egy-egy adott tárgyból, hiszen a továbbtanulásnál sokat jelenthet ez a pontszámításban. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a városban működő gimnáziumokból például magyar nyelv és irodalomból mindössze 17-en jelentkeztek be emelt szintű érettségi vizsgára. Tavaly ennél jóval nagyobb számban vettek részt a középiskolások az emelt szintű irodalom érettségin. Példaként megemlíteném, hogy az országos hírű Zrínyi-gimnáziumból senki nem jelentkezett emelt szintű irodalom érettségire. Ennek több oka is lehet. Előfordulhat, hogy a diákok nem akarnak kockáztatni, hiszen úgy gondolják, nehéz lesz a vizsga, de szerintem komoly felkészülés után nem okozhat gondot az emelt szintű érettségi sem. Tudni kell, hogy középszinten 80 százaléktól jeles a dolgozat, míg emelt szinten már 60 százaléktól ötös jegyet kap a tanuló, így meggondolandó, ki milyet ír. Remélem, a maturálók jól taktikáztak, és az érettségi után mindenki összegyűjti azt a pontmennyiséget, amely elegendő a megjelölt felsőoktatási intézménybe való bejutáshoz.

Szemes Béla úgy látja, a történelem az idén is slágernek számított, hiszen ebből a tárgyból körülbelül ugyanannyian – közel 100 gimnazista – tesznek emelt szintű érettségit. Látható, hogy ettől a tárgytól nem tartanak talán annyira a maturálók, és bátran jelentkeztek az emelt szintű vizsgára. Matematikából 43-an, biológiából 36-an, de sokan érettségiznek emelt szinten fizikából, földrajzból, számítástechnikából, sőt három diák testnevelésből tesz ilyen vizsgát. A mintegy 1400 végzős közül 323 fiatal vág majd neki az emelt szintű érettséginek Zalaegerszegen.

– A városban az írásbeli érettségi vizsgák 2007. május 7-én kezdődnek a magyar nyelv és irodalommal, majd ezután a matematika, valamint a történelem, illetve az idegen nyelvek következnek. Az írásbelik egészen 2007. május 25-ig zajlanak. Az emelt szintű érettségi vizsgákra 2007. június 7-13-ig kerül sor, míg a középszintű szóbeliket június 18-29. között fogjuk lebonyolítani – mondta a középiskolai szakreferens. (P. Sz. Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: