keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Gyarapítani a hasznos jólétet

Zalaegerszeg címer
Hírek

Gyarapítani a hasznos jólétet

2007 március 14 - szerda
Söjtörön ma ünnepélyes keretek között írták alá a regionális csatornahálózat gyűjtőrendszer északkeleti, északnyugati és déli ágainak vállalkozási szerződéseit. A Zalaegerszeg és térsége szennyvízelvezetési és -kezelési projekt keretében megvalósuló kivitelezés célja a már létező rendszer kiteljesítése a hiányzó helyi szennyvízelvezető rendszerek és a kapcsolódó regionális vezetékek megépítésével. A tíz települést és 14 zalaegerszegi városrészt érintő 7,8 milliárd forint összköltségű fejlesztés beruházója a Zalaegerszeg és környéke csatornahálózat és szennyvíztisztító-telep fejlesztésére létrehozott önkormányzati társulás.

A Nyugat-Dunántúl legnagyobb környezetvédelmi beruházásának kezdetét jelző ünnepségen Baksa István, Söjtör polgármestere Deák Ferenc szülőháza előtt köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, településükön hosszú várakozás előzte meg a sok apró lépésből álló munka eredményeként most végre megvalósuló fejlesztést, amely a környezetei terhelés csökkentése mellett a falvak megmaradását, fejlődését is szolgálja.

Dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere, országgyűlési képviselő dicsérően szólt a 42 település azon példaértékű összefogásáról, amely elérhető közelségbe hozta a beruházást. Méltatta Zalaegerszeg és környéke csatornahálózat és szennyvíztisztító-telep fejlesztésére létrehozott önkormányzati társulás munkáját, amely negyedik alkalommal pályáztatott sikerrel, és eredményességüknek köszönhetően valósulhatott meg a belváros szennyvíz-rekonstrukciója is, említette meg. Továbbá hangsúlyozta, környezetvédelmi szempontból rendkívül fontos, hogy a Balaton legfontosabb vízgyűjtőjének számító Zala folyó melletti településeken kiépüljön a szennyvízcsatorna.

– „Magyarországot nem uszító gondolatokkal nyugtalanítva, hanem köznapi, hasznos jólétet gyarapító tettek sorával kell szeretni” – méltatta a beruházást Deák Ferenc gondolatával is az 1848-as forradalom és szabadságharc 159. évfordulója kapcsán.
Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő beszédében a települések összefogása sikerének értékelte a komoly értékű beruházás létrejöttét, ami mint mondta, azért is jelentős, mert a következő években hasonló nagyságú infrastrukturális pályázati lehetőségek nem lesznek a kistelepülések számára.

Rigó Csaba, a Zalaegerszeg és környéke csatornahálózat és szennyvíztisztító-telep fejlesztésére létrehozott önkormányzati társulás elnöke ismertette a beruházás részleteit, amelynek megvalósítását az európai uniós kohéziós alap 75, a magyar állam 15, valamint a résztvevő önkormányzatok 10 százalékban biztosítják. Elmondta, a kivitelezés során új csatornahálózat épül Kisbucsán, Pusztaszentlászlón, Söjtörön, Nemeshetésen, Alsónemesapátiban, Nemesapátiban, Boncodföldén és Káváson. További két településen, Csatárban és Kispáliban a meglévő rendszert bővítik, Zalaegerszegen pedig 14 városrészt érint a fejlesztés. A vezetékhálózatot 154 kilométer hosszan építik ki, 4935 darab bekötést végeznek el, megépítenek 70 darab szennyvízátemelőt, valamint elvégeznek még számos olyan beavatkozást, amely a rendszer minél tökéletesebb működését segíti majd.

A köszöntő- és tájékoztatóbeszédeket követően került sor az építés-beruházási tender ünnepélyes szerződéskötésére. Az északkeleti és az északnyugati regionális vezeték megépítésének lehetőségét a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-ből és a Hydrocomp Mélyépítő Kft.-ből álló Zalai Csatornaépítő Konzorcium nyerte el. Vezetője, Szabadics Zoltán és Rigó Csaba írták alá a szerződést. A déli regionális ágat a Vegyépszer-Sade Konzorcium építheti meg. A Sade-Magyarország Kft. vezérigazgatója, Jean-Louis Blachon látta el kézjegyével a szerződést Rigó Csabával együtt.

Az ünnepség végén a két nyertes kivitelező részéről előbb Szabadics Zoltán, majd Tímár Gyula, a Vegyépszer vezérigazgatója tett ígéretet a minőségi munka iránti elkötelezettségre. (Zala-Lap Kft., A. L., P. K. E.)

Tartalom megosztása: