keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Eredményes évet zárt 2006-ban a megyei könyvtár

Zalaegerszeg címer
Hírek

Eredményes évet zárt 2006-ban a megyei könyvtár

2007 február 28 - szerda
Szakmai és a kultúraközvetítéshez kapcsolódó egyéb programok sikeres megvalósításával a korábbi évekhez képest sokkal eredményesebb esztendőt hagyott maga mögött 2006-ban a Deák Ferenc Megyei Könyvtár, amely idén tovább kívánja erősíteni szerepvállalását lakosságtámogató szolgáltatásai terén, természetesen hagyományos könyvtári funkciójának ellátása mellett.

– Tevékenységünket segítette az is, hogy anyagilag konszolidáltak voltunk. A 2006-os költségvetésünket 160 milliós főösszeggel zártuk az év végén. Ebből 139 millió forintot tett ki az önkormányzati támogatás, amelyhez pályázatokból 21 millió forintot sikerült hozzákeresnünk, így a pluszforrást programjaink fedezetére fordíthattuk – kezdte évértékelését a sajtótájékoztatón Kiss Gábor igazgató. – A nagy könyv olvasómozgalomhoz kapcsolódóan a nemzeti kulturális alap pályázatán 1,5 millió forintot nyertünk könyvvásárlásra. Ennek nagyobb részét a projektben részt vevő hat városi és két iskolai könyvtár kapta meg, kisebbik része pedig a kistérségi szolgáltatásba került, amelynek beindítása a tavalyi év egyik nagy feladata volt számunkra. A keszthelyi, a hévízi, a zalaszentgróti és a zalaegerszegi kistérségben sikerült létrehozni az új rendszerű könyvtári ellátást, amely Lenti térségében hamarosan, a letenyeiben várhatóan márciusban indul.

A 2006 év eseményeit taglalva Kiss Gábor elmondta, a Béke Ligeti és a Dózsa György Általános Iskolával közösen ismét megszervezték a fogyatékkal élő és ép gyerekek művészeti integrációs programját. Több munkatárs információs társadalmi tanácsadó képzésen vett részt tavaly, hogy a könyvtár számítógépes rendszere által segítségére legyen a lakosságnak az elektronikus ügyintézéshez kapcsolódó programok kezelésében. S hogy a látogatók is minél jobban elsajátíthassák a szükséges tudnivalókat, nemrég pályázatot nyújtottak be a városi és a lenti könyvtárral közösen egy lakossági számítógépes tanfolyam megtartására.

A beszámolót folytatva elmondta, 2006-ban sem tudtak elegendő összeget fordítani új dokumentumok beszerzésére, és a gyenge kínálat meg is mutatkozott a csökkenő látogatottságban. Örvendetes azonban az, hogy egyaránt növekedett honlapjuk katalógusának és adatbázisának látogatottsága. Egy banki támogatás segítségével a közelmúltban tovább fejlesztették honlapjukat egy programmal, amely az internetes kölcsönzést teszi lehetővé.

Tájékoztatott az idei tervekről: csatlakoztak a MATARKA könyvtári konzorciumhoz, amely a magyar szakfolyóiratok tartalomjegyzékét dolgozza fel az interneten. Az intézmény a Pannon Tükör, a Hévíz és a Zalai könyvtári levelező folyóiratok internetes adatbázisának elkészítését vállalta. Tervezik azt is, hogy Zalaegerszeg bibliográfiáját és kronológiáját honlapjukon adatbázissá alakítják át, hogy keresési-böngészési lehetőségeit bővítsék.

Az igazgató tavaszi programok közül megemlítette, a városi könyvtárral közösen rendezendő József Attila megyei szavalóversenyt, és az ünnepi könyvhetet. Az őszi könyvtári napok keretében 13 könyvtárral közösen olvasó-show rendezvényeket tartanának több helyszínen a megyében. Megvalósítására pályázatot nyújtottak be. A Kodály-emlékév kapcsán a zalaegerszegi Ady- és Zrínyi-gimnáziummal együtt egy rendezvénysorozat szervezésébe fogtak, amelynek kórustalálkozó, zenei vetélkedő is része lenne.

A sajtótájékoztatón bemutatták a megyei könyvtár gondozásában, illetve közreműködésében megjelent kiadványokat. Beszámoltak arról is, hogy sporttörténeti dokumentumokkal gyarapodott a megyei könyvtár helyismereti gyűjteménye, a multimédiás összeállítást készítője, Tarsoly József újságíró adományozta az intézménynek.

Kiss Gábor végezetül beszélt a városi és a megyei könyvtár tervezett összevonásáról, amelynek része a folyamatban lévő 10 százalékos létszámleépítés. Az áprilisig tartó egyeztető tárgyalásokon a két intézmény vezetője is részt vesz; remélik, hogy az összevonás következtében a meglévő szolgáltatások nem csorbulnak. (Zala-Lap Kft., A. L.)

Tartalom megosztása: