keresés a weboldalon

A kozmosz is a nevét őrzi

Zalaegerszeg címer
Hírek

A kozmosz is a nevét őrzi

2007 február 22 - csütörtök
Idén lenne 78 esztendős Izsák Imre zalaegerszegi születésű, világhírű csillagász, matematikus. Az évforduló alkalmából a felújított Kosztolányi úti szülőházánál tartottak megemlékezést a róla elnvezett iskola, és szakkör tanárai, diákjai, valamint a város képviselői.

Dr. Gyimesi Endre polgármester elmondta, hogy kevés olyan tudós van, akinek a világűr két pontja is őrzi nevét. Izsák Imréről viszont holdkrátert és egy törpebolygót is elneveztek. Szomorú viszont, hogy az előző rendszer politikája miatt nevét csak a rendszerváltozás után ismerhette meg a hazai közönség. Az égi mechanikával, és napfizikával foglalkozó tudós ugyanis a 60-as években a NASA közreműködésével végezte kutatásait, ami a hatalom szemében ellenséget jelentett. Nevét az a tanulmény tette világhíressé, mellyel bebizonyította, hogy a Föld valójában nem szabályos gömb alakú. Szintén az ő kutatásainak eredménye, hogy útnak indultak az első mesterséges holdak is.

Izsák Imre fiatalon, mindössze 36 évesen húnyt el 1965-ben Párizsban. Egy tudományos konferencián vett részt, ahol szívrohamot kapott. Magyarországon csak a 80-as évek közepétől indult meg egyfajta kutatómunka tudományos munkásságával kapcsolatban, s ettől kezdve lehetett egy-két cikkét, tanulmányát is nyilvánosságra hozni.

Bényi Zoltán, az Izsák ÁMK igazgatója elmondta, hogy egy helyi cég jóvoltából felújításra került a Kosztolányi úti szülőház, ahol áprilistól egy „emlékvitrin” őrzi majd a tudós legfontosabb dokumentumait, személyes tárgyait, amit bárki megtekinthet, ha arra jár.

Tartalom megosztása: