keresés a weboldalon

Keretezőben a fiatal művészek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Keretezőben a fiatal művészek

2007 február 21 - szerda
A plafonról is festmények lógnak a Bíró Márton úti Tükör-Képkeretezőben, ami ezentúl kortárs galéria is. Mivel a „belterület” nem túl nagy, fölfelé is kellett terjeszkedni, ez azonban még izgalmasabbá teszi hangulatot. Annál is inkább, mert az álom, s a szürreális képzelgések amúgy is felülről jönnek, így Kiss Ágnes Katinka és Monok Balázs méretes alkotásaiért érdemes fejünket hátravetni.

Gyerák Petra üzletvezető most tényleg jól keretbe foglalt valamit: a zalaegerszegi kötődésű fiatal képzőművészeket. Szám szerint tizenötöt, na meg saját magát, hiszen ő is alkotó. Már korábban is gondolt rá, hogy az üzletet jó lenne galériává bővíteni, erről sokat beszélgetett Fischer György szobrászművésszel, aki nemcsak támogatta az ötletet, hanem hatalmas segítséget nyújtott az „anyaggyűjtésben”.

A vállalkozás, s a létrejött kiállítás baráti. A hely szűkössége miatt ugyanis első körben nem gondolhattak másra, minthogy az ismerősöknek, egykori Adysoknak, Képzősöknek, vagy éppen a pécsi művészeti karon végzetteknek szóljanak. Viccesen talán ekképpen: „Könyörgöm akasszuk fel!” – ez ugyanis a tárlat címe. Így került a keretezőbe Cseh Róbert, Dobribán Fatime, Fischer Judit, Gazdag Ágnes, Grubánovits Attila, Gyerák Petra, Karácsonyi László, Kiss Ágnes Katinka, Lengyel Valter, Ludvig Dániel, Monok Balázs, Borbás Helga, Szabó Attila, Szentgróti Dávid, Tóth Norbert.

Sok jó ember kis helyen is…, közel félszáz művel; absztrakttól a  figurálisig, meseszerűtől a banálisig. Szorosan egymás mellett, mégse zsúfoltan, mert a vörös háttér valahogy befogadja, feloldja a különbözőségeket.

A megnyitón Mécs Miklós szakács, óvó bácsi, médiaművész olvasta fel – mások kliséiből zanzásított – gondolatait, s közben ivott is sokat, sok pohárból. Leginkább kiviszörpnek látszó mesterséges színezéket. A rövid performance kifigurázott minden „papírból felolvasós” hivatalos szónokot, hiszen nem kell mindig komolykodni, okoskodni ahhoz, hogy valami érték szülessen, vagy kultúra közvetítődjön.

Ahogy Gyerák Petra mondta, a kritikai hangvétel nem koncepció, mert ez természetes, lényükből fakad, s a továbbiakban is várhatók ilyen akciók. Szeretné, ha hasonló kiállítások negyedévente nyílnának, bár elsősorban nem a galériának akarnak egyfajta stílust adni, hanem mindig az aktuális tárlatnak. Az alkotások egy, másfél hónapig lesznek láthatók, s ezek értékesítésével is foglalkoznak majd. (Zala-Lap Kft., P. P.)

Tartalom megosztása: