keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Az esélyegyenlőség jegyében

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az esélyegyenlőség jegyében

2007 február 19 - hétfő
Három évvel lerövidítették a közintézmények akadálymentesítésének határidejét. Az esélyegyenlőség évének jegyében számos programot is szerveznek a megyeszékhelyen.

– A legújabb törvénymódosítás szerint 2010-ig kötelesek az önkormányzatok átépíteni fel,- és bejárataikat. A beruházás Zalaegerszegen közel 100 épületet érint. Ebbe a körbe beletartoznak iskolák, óvodák, orvosi rendelők, és a polgármesteri hivatalhoz tartozó egyéb intézmények. Az elmúlt időszakban 23 közintézményt építtetek át, elsősorban orvosi rendelőket. A statisztika az országos viszonylathoz képest jó, hiszen míg hazánkban körülbelül csupán 15-17 százalékot, városunkban a 25 százalékot is eléri az akadálymentesített intézmények aránya – tájékoztatta lapunkat Kiss Ferenc, a Nemzetközi és Esélyegyenlőségi Bizottság elnöke.

Kiss Ferenc negatív példaként említette a belvárosi postahivatalt, ahol többéves probléma annak megközelítése. A lépcsőkön ugyanis sem a babakocsis kismamák, sem a mozgássérültek nem tudnak könnyen és biztonságosan közlekedni. 2010-ig az uniós forrásokkal együtt mintegy 200 milliárd forint használható fel erre a célra. A kiépítésekhez minden esetben 25 százalékos önkormányzati önrész szükséges. Ennek csökkentésére, elsősorban a kistelepülések helyzetét tekintve, van pályázati lehetőség.

2007 az esélyegyenlőség éve. Ennek jegyében tervezi a város vezetése a fogyatékkal élők számára egy átmeneti és bentlakásos ellátást biztosító otthon építését az egykori Gasparich úti óvoda helyén. Emellett számos kulturális programot, úgy mint nemzetiségi és kisebbségi nyári táborokat szerveznek. A bizottság tagjai továbbra is hangsúlyosan kívánják kezelni a hátrányos helyzetű, roma származású, vagy tartósan munkanélküli nők esélyeinek javítását a munka világában. (Zala-Lap Kft., H. Zs.)

Tartalom megosztása: