keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Meg kell őrizni a vizitdíj számlákat!

Zalaegerszeg címer
Hírek

Meg kell őrizni a vizitdíj számlákat!

2007 február 15 - csütörtök
A vizitdíj rendszerének bevezetésével az önkormányzatoknak is adott feladatot a minisztérium. A helyi jegyző hatáskörébe utalta ugyanis a vonatkozó törvény a vizitdíj kompenzációra való jogosultság megállapítását. Az alapellátás, illetve a járóbeteg szakellátás igénybevételéért – a mentességet élvezők kivételével – mindenkinek fizetnie kell február 15-étől. A 20. alkalom után azonban visszaigényelhető a vizitdíj a helyileg illetékes jegyzőtől.

– A 21., 22., stb. alkalomkor is fizetniük kell a betegeknek a járóbeteg szakrendeléseken, illetve a háziorvosnál – mondja elöljáróban Hardubé Judit, a népjóléti osztály vezetője. – A kompenzációt nem az orvostól kell kérni, hanem egy külön eljárás keretében az önkormányzat jegyzőjétől. Készíteni fogunk egy e célra szolgáló nyomtatványt, amelynek kitöltése, illetve a vizitdíj számlák bemutatása lesz a feltétele az igénylésnek. Nagyon fontos tehát, hogy mindenki őrizze meg valamennyi vizitdíj nyugtáját, vagy számláját, mert csak ezekkel bizonyítható, hogy valóban túl van az illető a 20 kifizetett alkalmon. Természetesen szükségünk van a további vizitdíj-fizetést igazoló nyugtákra is, hiszen ezek alapján állapítható meg, hányszor 300 forintot kell visszatérítenünk az ügyfélnek.

– Van-e jövedelmi korlátja a visszaigénylésnek?
– Semmilyen egyéb feltételt nem szab meg a jogszabály, mint a vizitdíj számlák csatolását. Nem vizsgáljuk a rászorultságot, nincs jövedelemkorlát, azaz bárki kérheti a kompenzációt, aki legalább 20-szor fizetett már vizitdíjat. Külön kell választani azonban az alapellátást és a járóbeteg szakellátást! A 20-20 alkalom külön-külön értendő, nem lehet összevonni a kettőt! 

– Meddig kérhető a kompenzáció?
– Vizitdíj kompenzációt a tárgyévet követő év hatvanadik napjáig kérhet a beteg az önkormányzattól. Egyszerűsített határozatot hozunk minden esetben, vagyis akár még a kérelem benyújtásának napján pénzhez juthat az ügyfél. Meg kell határoznia a jegyzőnek havonta egy napot, amikor azonnali fizetést garantálunk a kérelmezőknek. Hogy melyik nap lesz ez a hónapban, arról a későbbiek folyamán tájékoztatjuk a lakosságot. A kérelem benyújtása illetékmentes. (Zala-Lap Kft., F. M.)

Tartalom megosztása: