keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Fülön csípték a szabálytalankodókat

Zalaegerszeg címer
Hírek

Fülön csípték a szabálytalankodókat

2005 szeptember 01 - csütörtök
A nyári szezonra mindig kiemelten figyelnek a zalaegerszegi rendőrkapitányság munkatársai, hiszen a közlekedési szabálysértők kiszűrése mellett, a strandokon és más frekventáltabb helyeken is gyakrabban bukkannak fel az egyenruhások.

– A tavalyi adatokhoz képest 10-15 százalékkal kevesebb közlekedési baleset történt a kapitányság illetékességi területén. Mindez annak lehet az eredménye, hogy a rendőrség továbbra is nagy hangsúlyt fektet a biztonsági öv használatára, és emellett folyamatosan használjuk a különféle sebességmérő eszközöket – válaszolta érdeklődésünkre Tóth István, a városi baleset-megelőzési bizottság főelőadója. – Sajnálatos, hogy a halálos közlekedési balesetek száma továbbra sem csökken, melyek többnyire a sebesség helytelen megválasztása és az elsőbbségi jog meg nem adása miatt következnek be. A nyári szezonban az agresszív magatartást tanúsító motorosok ellen kellett jó pár esetben fellépnünk, akik – áthágva a szabályokat – zavarták a közlekedést és az emberek nyugalmát. Erre mindenképpen szerettünk volna megoldást találni, ezért a közelmúltban a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon kidolgoztak egy olyan akciósorozatot, melynek eredményeként könnyebben „fülön csíphetjük” a szabályok ellen vétő motorosokat.

Szinte minden évben történt területünkön halálos motorosbaleset, így érthető, hogy miért kívánunk erélyesebben fellépni a szabálytalankodó, nagyobb teljesítményű „kétkerekűek” ellen. A jövőben kiemelten ellenőrizzük a Landorhegyi utat, a Platán sort, a Balatoni, a Kosztolányi és a Kossuth Lajos utcát, hiszen itt gyakrabban találkozhatunk motorosokkal. Ilyenkor átvizsgáljuk a járművek műszaki paramétereit, beleértve a rendszámtáblákat, melyeket a motorosok előszeretettel alakítanak át házilag, hogy nehezebb legyen a menet közbeni azonosítás. A nyár során több motoros ellen szabtunk ki helyszíni bírságot és kezdeményeztünk szabálysértési feljelentést, de ez az akciósorozat ezt követően is folytatódni fog.

Tóth István a nyári fürdőszezonnal kapcsolatban elmondta: már tavasszal felmérték azokat a helyeket, ahol engedélyezett és ahol tilos a fürdőzés. A rend őrei – több más szervvel közösen – folyamatosan ellenőrizték azokat a tavakat, víztározókat, ahol nem szabad fürdeni, és több esetben találkoztak „tilosban lubickolókkal”.

– Összesen 8-10 ilyen személy „akadt a horgunkra”, akikkel szemben mintegy 45-50 ezer forint bírságot szabtunk ki, de bizonyára a közterület-felügyelet és a vízihatóság munkatársai ugyancsak „belebotlottak” tiltott helyen fürdőzőkbe. Sajnos, ezen a nyáron egy halálos vízibaleset is történt a Gébárti-tavon, ahol egy 17 esztendős leány fulladt bele a tóba. Ez a tragédia szintén tiltott helyen való fürdőzés miatt következett be, hiszen a fiatalok olyan helyen mentek a vízbe, ahol nem volt engedélyezett. Összességében elmondható, hogy az egyes fürdőhelyeknél, tavaknál felkészült szakemberek, úszómesterek, vízimentők látnak el szolgálatot, így a strandolók biztonságos körülmények között tölthetik el szabadidejüket. A nyár folyamán körülbelül negyvenszer ellenőriztük a tavakat, s az egyéb állóvizeket, ahol csak kisebb rendellenességekkel találkoztunk. Ebben az évben az időjárás nem igazán kedvezett a strandolásnak, így érthető, hogy jóval kevesebben keresték fel a fürdőhelyeket és a szabályszegések száma is elmaradt a korábbi esztendők adataihoz képest. A tiltott fürdőhelyek és a strandok ellenőrzését ezután is folytatni fogjuk, hiszen indokoltak az efféle akciók – jegyezte meg a sajtóreferens.

Tartalom megosztása: