keresés a weboldalon

Szabó Vilmos

Zalaegerszeg címer
KitüntetettjeinkZalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2015

Szabó Vilmos

evangélikus lelkész

Szabó Vilmos evangélikus lelkész a Komárom megyei Bokodról, földműves családból származik.

Az evangélikus hit, a gyülekezethez való kötődés, az elfogadás szellemisége már gyermekkorának éveit meghatározta. Viszonylag korán, 10-12 évesen már eldöntötte, hogy mások segítésének szenteli életét.

Általános iskolát szülőfalujában végezte, majd a család döntésére Tatára, a Jávorka Sándor Mezőgazdasági Technikumba került. Nagyszerű tanárainak emlékét mai napig szívesen idézi fel.
Kiváló tanulmányi eredményének köszönhetően 1971-ben az Evangélikus Teológiai Akadémián tanult tovább. Itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Piri Zsuzsannával, akivel már az első évben egymásra találtak és a lelki szolgálat különféle állomásait együtt járták végig. Segítő munkájukat Galgagután és Balassagyarmaton segédlelkészként kezdték.
A lelkészképesítő vizsga letétele után Tabon az első „bázis” gyülekezet megszervezését kapták feladatul. Tíz itt eltöltött szolgálati év után a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközségben folytatták pásztori tevékenységüket.

Az egyházi elnökség az 1999-ben újonnan épült révfülöpi Oktatási Központ igazgatójának nevezte ki Szabó Vilmost, amelyet két évig irányított.

A zalaegerszegi evangélikus gyülekezet 2001-ben választotta lelkészéül, felesége pedig a közeli Pusztaszentlászló lelkipásztora lett.

Szabó Vilmos Zalaegerszegen töltött 14 éve alatt a helyi gyülekezet vallásos élete színesedett, az általuk használt épület és annak környéke is megújult.
A várossal jó kapcsolatot alakítottak ki, számos világi eseményen vettek részt.
Bár a zalaegerszegi közösség gyökértelennek számít, hiszen nincsenek ősi evangélikus családok, mára már közel 1000 tag tartozik a gyülekezetbe.
A hívek lelki gyarapodásának, hitbéli erősödésének támogatása, az egyházkerületbe tartozó gyermekek és fiatalok oktatása, a lelkigondozás az elhivatott lelkész feladatai közé tartozik. Szabó Vilmos mindezek mellett egy olyan erős, összetartó közösséget hozott létre Zalaegerszegen, amely a mindennapi vallásgyakorlaton, az istentiszteleteken túl számos egyéb alkalmat keres és teremt egymás segítésére, helyi hagyományaik ápolására.

Mindezen érdemek elismeréséül 2015-ben Zalaegerszegért díjjal jutalmazta a városvezetés.

 

Képgaléria:

Videógaléria:

Tartalom megosztása: