keresés a weboldalon

Hírünk a nagyvilágban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Hírünk a nagyvilágban

2008 szeptember 29 - hétfő
Villámlátogatáson volt a közelmúltban dr. Gyimesi Endre Marosvásárhelyen. A látogatás apropója az volt, hogy a város polgármestere ünnepélyes keretek között átadta az ezredik Tiszteletbeli Zalaegerszegi Polgár címet. Aki kapta, egy marosvásárhelyi magyar nemzetiségű színésznő, kétgyermekes édesanya.

– Hivatalos tárgyalást folytattam Marosvásárhely polgármesterével a két város kapcsolatáról, és ennek fejlesztésérõl. Elsõsorban az európai uniós projektekkel kapcsolatos tapasztalataimat osztottam meg, az erdélyi város vezetőjével. Mivel ő is kérte a Tiszteletbeli Zalaegerszegi Polgár címet, az oklevelet azzal adtam át, hogy kérjük, a magyarság érdekeire is különösen figyeljen oda – mondta dr. Gyimesi Endre. Gyutai Csaba alpolgármester és dr. Káldi Dávid önkormányzati képviselő három napot Herszonban töltött.

– Testvérvárosunk alapításának 230. évfordulóját ünnepelte, erre az eseményre kapott meghívást Zalaegerszeg önkormányzata. Májusban a magyar nagykövetség meghívására már jártam Herszonban, akkor a gazdasági kapcsolatok élénkítése volt a cél. Ukrajnát egyre dinamikusabb gazdasági fejlõdés jellemzi, ez nagy lehetõséget jelenthet a magyar vállalkozások számára. Elsősorban gépipari és bútoripari együttmûködést keresnek a herszoni vállalkozók.

Mi a közvetítõi szerepet vállaltuk, és a mostani látogatás ebben egy újabb láncszem volt. Most már a vállalkozókon, az üzletembereken van a sor – fogalmazott Gyutai Csaba. Beszámolt arról is, hogy a herszoni ünnepi programsorozat részeként újra felállították Szabolcs Péter szobrászművész Petőfi-szobrát, melyet évekkel korábban elloptak. Most az alkotóművész újra elkészítette.

A költségeket a két önkormányzat közösen vállalta, Zalaegerszeg 1,2 millió forinttal járul hozzá a Petőfi-szobor elkészítéséhez. Az ünnepi avatáson jelen voltak a megye és a város vezetői, akik fontosnak tartják a magyar kulturális jelenlétet Herszonban. A Kuseli Nemzetközi Őstermelői Vásáron Zalaegerszeg immár a hetedik alkalommal vett részt. A zalai megyeszékhely bemutatkozásán túl a Tourinform-iroda megyei, régiós és országos turisztikai kínálatával is várta a szabadtéri vásár látogatóit.

Mint Bogár Beáta nemzetközi szakreferens, aki az önkormányzatot képviselte Kuselben, elmondta, a legnagyobb érdeklődés a wellness-katalógusok és lehetőségek iránt volt. Ugyanakkor a Zalai Népművészeti Egyesület három tagját (fafaragót, fazekast és szakmafűzőt) a Harangláb Népzenei Egyesület zenészeit, nagy-nagy szeretettel fogadták.

Sikere volt, mint az elmúlt években mindig, a gasztronómiai kínálatnak, a bográcsgulyásnak és a hortobágyi húsos palacsintának, valamint a magyar boroknak és pálinkáknak. Bogár Beáta szerint már várják a zalai testvérvárosból érkezőket, kíváncsiak a standjukra, ezért igyekeznek minden évben újdonságokkal meglepetést szerezni a kuselieknek és a többi külföldi vendégeknek is. (Zala-Lap Kft., V. Zs.)

Tartalom megosztása: