keresés a weboldalon

Emléktáblát avattak (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Emléktáblát avattak (Videó)

2020 június 25 - csütörtök
Felavatták Göcseji Pataki Ferenc emléktábláját a festőművészről elnevezett utcában. A Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány programjának ez volt a huszadik állomása.

Göcseji Pataki Ferenc 1909-ben született Zalaegerszegen. Családja suszterinasnak adta, ami elől Budapestre szökött. Tehetségét Istók János fedezte fel, aki segített neki az Iparművészeti Iskola díszítőszobrászati osztályába bekerülni. Kostyál László az eseményen azt mondta: a második világháborút követő években a városi képzőművészeti kör vezetőjeként sokat tett a város kulturális életéért.

dr. Kostyál László, művészettörténész:

A kezdeményezés a Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítványnak köszönhető. Dr. Gyimesi Endre kuratóriumi elnökként arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy 25 év alatt több mint negyedmilliárd forintnyi értékkel gyarapították a megyeszékhelyet.

dr. Gyimesi Endre, kuratóriumi elnök:

Balaicz Zoltán, polgármester, Zalaegerszeg:

A másik pedig az utcanév-tábla program, mellyel jelentős személyiségeknek állítanak emléket. Farkas Ferenc szobrászművész ebben a sorozatban hetedszer készíthetett domborművet. A közalapítvány felkérését örömmel fogadta. Ezúttal is arra törekedett, hogy megragadja a névadóra jellemző jegyeket.

Farkas Ferenc szobrászművész:

A tervek szerint a program folytatódik. Legközelebb várhatóan Zalai Tóth János tábláját Páterdombon, míg Munkácsí Mihályét a belvárosban avatják fel.

Sz.É./F.M.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: