keresés a weboldalon

Az áttörés áldozataira emlékeztek (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az áttörés áldozataira emlékeztek (Videó)

2021 január 13 - szerda
Csendes főhajtással emlékeztek a doni katasztrófa áldozataira Zalaegerszegen. A folyó mentén indított szovjet ellentámadás 78 éve történt, melynek következtében a 2. magyar hadsereg közel fele megsemmisült. Az elhunytakra a városvezetés a Hősök kertjében emlékezett.

1943. január 12-én a 2. magyar hadsereg által védett, a Don mentén 200 kilométer hosszú terepszakaszon támadást indított a páncélos erőkkel támogatott Vörös Hadsereg. A túlerő már az első napokban megmutatkozott: a védvonalat sok helyen, könnyedén áttörték. Az eredetileg csaknem negyedmilliós magyar hadsereg a korábbi hídfőcsatákban is érezhető károkat szenvedett, majd fokozatosan megsemmisült. Hatékony légierő, pácélosegység és ellátmány hiányával küszködve, sokszor téli ruházat nélkül tartották magukat a jelentős fölénnyel szemben. Az ellenségen túl a fagy is pusztított: csaknem százezer magyar honvéd vesztette életét. A zalai térségből több család idézi fel a csatatéren hőssé vált szeretteit.

Balaicz Zoltán, polgármester:

A polgármester hozzátette: mindig vannak a világban olyan erők, melyek mindennapjainkat az erőszak irányába terelik. Összetartással, békével és szeretettel azonban a hasonló nemzeti tragédiák elkerülhetők.
A megemlékezésen a városvezetés gyertyát gyújtott, majd a köztéri alkotás előtt elhelyezte azokat. 

M.L./F.M.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: