Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

Elektromos autóbuszok érkeztek (Videó)

• Publikálva: 2023.05.31. 17:11

11 új elektromos autóbusz áll hamarosan forgalomba Zalaegerszegen. A korszerű, klímával felszerelt járművek nemcsak az utasok kényelmét szolgálják, hanem környezetkímélőek is. A 2,1 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően a vármegyeszékhely helyi járműállományának 42 százaléka megújul, ugyanakkor jelentősen csökken a város levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás. Az új buszokat ma mutatták be a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok előtti téren.

Elektromos autóbuszok érkeztek

Egy gombnyomással és szinte hang nélkül indulnak a most átadatott elektromos autóbuszok Zalaegerszegen. A korszerű, modern, klímával is felszerelt járművek nemcsak az utasok kényelmét szolgálják, a környezetet is védik. Nem bocsátanak ki ugyanis károsanyagot.

Egy töltéssel akár 300 kilométert is meg tudnak tenni ezek a járművek.

Nemcsak Zalaegerszegen, hanem országszerte összesen 100 új elektromos buszt állít üzembe a Volánbusz.

Zalaegerszeg klímabarát város és az első a települések között, ahol júliustól ország- és vármegye bérlettel lehet igénybe venni a helyi járatokat - erről már az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszélt. Koncz Zsófia hozzátette: a világban a károsanyag kibocsátás 14 százaléka a közúti közlekedéshez kapcsolódik. Ahhoz hogy a Földet meg tudjuk óvni, a járműipar elektromos átállására van szükség.

Hazánkban már 70 ezer fölötti zöld rendszámos jármű fut az utakon. 2020 óta megnégyszereződött a számuk.

F.M./I.G.

Fotó: Seres Péter