keresés a weboldalon

Az Országzászlónál emlékeztek (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az Országzászlónál emlékeztek (Videó)

2023 június 05 - hétfő
A trianoni békediktátum aláírásának 103. évfordulójára emlékeztek Zalaegerszegen, a Nemzeti Összetartozás Napján. A városi ünnepséget, melyet kulturális produkciók színesítettek, a Bajcsy-Zsilinszky téren tartották.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a Nemzeti Összetartozás Napjává június 4-ét, amikor aláríták az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot.  Az országzászlónál megjelentek Mihály Luca előadása és a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar mellett Kovács Sándor szavalatát hallhatták.

Az ünnepi műsor Gecse Péter beszédével folytatódott. Az alpolgármester emlékeztetett: a párizsi békekonferencián aláírt szerződés keresztre feszítette Magyarországot. A döntés miatt a magyar állam elvesztette területének mintegy kétharmadát, iparának 38, nemzeti jövedelmének 67 százalékát. Emellett több mint 3 millió honfitársunk került az új határokon túlra.

A program végén a megjelent tisztségviselők és a helyi szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat a 2020-ban állított emlékműnél.

N.J./B.P.

Fotó: Tóth János

Tartalom megosztása: