keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

50 millió zárolva

Zalaegerszeg címer
Hírek

50 millió zárolva

2009 április 18 - szombat
A 2008. évi zárszámadásról döntött múlt heti ülésén a város képviselő-testülete. Dr. Gyimesi Endre polgármester, a közgyűlést követő sajtótájékoztatón elmondta: annak ellenére, hogy nagyon nehéz év volt a tavalyi, melyhez hozzájárult az önkormányzati szférát érintő központi elvonás és a gazdasági válság negatív hatása is, Zalaegerszeg jó gazdasági évet zárt.

Ez számokban kifejezve annyit jelent, hogy a módosított előirányzathoz képest 91,2 százalékra teljesültek a bevételek, (24,8 milliárd) és 85,6 százalékra, pedig a kiadások (23,3 milliárd). A város vagyona 7 milliárd forinttal nőtt, így mintegy 111,5 milliárd Zalaegerszeg jelenlegi vagyona. Ez mindenképpen példamutató, tette hozzá a polgármester.

Elhangzott továbbá, hogy a múlt évet is sikerült működési hitelfelvétel nélkül zárni. A költségvetés idei, első negyedéves módosításával kapcsolatban dr. Gyimesi Endre elmondta: 168,5 millió forinttal emelkedett a költségvetés főösszege. Az idei évi büdzsé is számol mintegy 471 millió forint működési hitelfelvétellel, szeretnék, ha erre 2009-ben sem kerülne sor.

 „Takarékos költségvetést készítettünk, óvatosan tervezünk, rangsoroljuk a fejlesztéseinket, nehogy elcsússzon valahol a város költségvetése” – hangsúlyozta a polgármester, akinek kezdeményezésére az intézmények pénzmaradványának szabad részéből (105.878 ezer forint) 50 milliót zárolt a közgyűlés. Ezt a pénzt munkahelyteremtésre szánják, illetve egy gazdaságélénkítő csomag kidolgozására, amiről már következő ülésén tárgyalni is fog a testület.

Elkészült a város idei évi közfoglalkoztatási terve, melyet jóváhagyott a képviselő-testület. Az önkormányzat részt vesz az „Út a munkához” programban, melynek keretében 131,3 millió forintot szeretnének megszerezni az úgynevezett felülről nyitott alapból.

A közfoglalkoztatási terv megvalósításában a Kontakt Humán Kht. vesz részt, a cég megalapítása óta alapfeladatként látja el ezt a munkát, és 1999-től 2008-ig mintegy 1456 munkanélkülinek tudott időszaki munkalehetőséget biztosítani a közfoglalkoztatáson keresztül. Az önkormányzat reméli, hogy a program keretében több mint 200 embernek adhatnak majd munkát.

* * *

Zárt ülésen döntött a közgyűlés az idei évi városi díszpolgári és Pro Urbe-díjról. Dr. Gyimesi Endre beszámolt arról, hogy mindkét elismerésre sok jelölés érkezett. (Az előbbire négy, az utóbbira pedig tizenegy.) A képviselők többségének döntése alapján 2009-ben id. dr. Marx Gyula orvos-politikus veheti át a kitüntető címet a május 13-i ünnepi díszközgyűlésen. A Pro Urbe-díjat Horváth Károly zenepedagógus, zenész kapja ebben az évben.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: