keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A családokra figyelve

Zalaegerszeg címer
Hírek

A családokra figyelve

2007 április 24 - kedd
Esélyegyenlőségi problémák az Európai Unióban címmel rendezett nyilvános konferenciát a minap a Helyi Esélyegyenlőségi Ügynökség a városi díszteremben.

A zalaegerszegi önkormányzat az Interreg III C Lead közösségi kezdeményezésen nyert pályázati támogatást a női esélyegyenlőség kérdését vizsgáló-elemző projekt megvalósítására, amelynek részeként tartotta meg konzorciumi partnereivel – az olaszországi Bari és Milánó megye önkormányzata, a spanyol Granada tartomány, valamint a Kelet-Anglia régió fejlesztési ügynöksége munkatársaival – a tanácskozást.

A konferenciát sajtótájékoztató előzte meg, amelyen dr. Gyimesi Endre polgármester elmondta, a zalai megyeszékhely fontosnak tartja a nemek közötti egyenjogúságot, amit bizonyít az is, hogy tavaly ősztől a városi közgyűlésnek önálló esélyegyenlőségi bizottsága van. Jelzésértékű emellett az is, hogy a városi közgyűlés tagjainak 20 százaléka nő, a hivatal munkatársainak 50 százaléka, míg az osztályvezetők 80 százaléka hölgy. A városvezetésnek ugyanakkor fontos a család is; ezt tanúsítja a Nemzedékek kézfogása program, amely az újszülött gyermekes családoknak, a házasságot kötő fiatal pároknak és az alacsony nyugdíjjal rendelkezőknek nyújt egyszeri támogatást.

Megköszönte a vendéglátást Anna Maria Colafati, Bari önkormányzatának osztályvezetője, aki hangsúlyozta: a projekt kiválóan alkalmas arra, hogy a partnerek közös célkitűzéseket valósítsanak meg, s komoly eredményeket érjenek el ezen a területen.

Flavia Pesce, milánói pénzügyi auditor ugyancsak a projekt várható eredményéről szólt. Közölte, bízik abban, hogy a partnerek az esélyegyenlőség területén széles körben alkalmazható irányelveket dolgoznak ki az Európai Unió döntéshozói számára.

Gyutai Csaba alpolgármester elmondta, a család szerepének hangsúlyozása, a családi értékvilág felerősítése a Zalaegerszegi Önkormányzat célja ebben a projektben. Kiváló lehetőség erre ez a program, amelynek tapasztalatait, eredményeit felhasználva határozza meg az EU esélyegyenlőségi irányelveit.

Az alpolgármester kijelentette, hazánkban négy területen kell nagyobb hangsúlyt fektetni a női esélyegyenlőségre. Megoldást kell találni arra, hogy azok a hölgyek, akik a szülés és gyermeknevelés után szeretnének ismét dolgozni, könnyebben tudjanak elhelyezkedni, illetve visszakerülni volt munkahelyükre. Ugyancsak megoldást sürget az 50 év feletti nők sorsa; ők az átalakuló világban nehezebben találnak munkát, és sokszor nehezebb helyzetben vannak, mint a fiatalok. Van elég tennivaló a roma nők esélyegyenlőségének javítása terén is. S itt az ideje annak is, hogy a médiában kialakult torz nőképeken érdemben változtassanak, tette hozzá végezetül. (Zala-Lap Kft., A. L.)

Tartalom megosztása: