keresés a weboldalon

A kommunizmus áldozataira emlékeztek (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

A kommunizmus áldozataira emlékeztek (Videó)

2022 február 28 - hétfő
Koszorúval, gyertyák és mécsesek gyújtásával emlékeztek a kommunista diktatúra áldoztaira a Kosztolányi úton emelt Gulág emlékműnél. Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét emléknappá nyilvánította.

A szovjet megszálló hatóságok 1947. február 25-én tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, akit országgyűlési képviselőként mentelmi jog védett. Ez volt az első lépés Magyarországon a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Vigh László, országgyűlési képviselő beszédében kiemelte: a 21. század magyarságának nagy a felelőssége, hogy ez soha többé ne történhessen meg.

Vigh László országgyűlési képviselő:

Mint Kiss Boldog Zolán fogalmazott, az emléknap legfontosabb üzente, hogy az utódainknak ne kelljen átélni azt a borzalmat és azt a szörnyűséget, amit a két diktatúra – a nácizmus és a kommunizmus – okozott.

Kiss Bódog Zoltán, megyei elnök, Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (POFOSZ):

A terror ideje alatt százmillió ember halt meg a kényszermunkatáborokban, az éhínségben, és vesztette életét a kegyetlen bánásmód miatt.
Február 25-e főhajtás és tisztelgés az áldozatok előtt. A városi megemlékezés résztvevői mécseseket helyeztek el az emlékműnél.

K.I./B.P.

Fotó: FOTOZALAEGERSZEG

Tartalom megosztása: