keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A legtisztább város legyen

Zalaegerszeg címer
Hírek

A legtisztább város legyen

2004 december 06 - hétfő
Az idei év a Városgazdálkodási Kft. számára nem egy szokványos év volt. Több olyan küzdelmet kellett megvívniuk, ami a korábbi évek gyakorlatában nem fordult elő. A vállalaton belül óriási előrelépés történt, amikor két ágazatot – a közterület-takarítási, illetve a parkfenntartásit – összevontak. Ez nem járt létszámleépítéssel, az átalakítás inkább funkcionális volt, ami arra terjedt ki, hogy bizonyos területeken egyszerre kell adott esetben parkfenntartási és köztisztasági feladatokat végezni. Erről Nagy András, a társaság ügyvezetője számolt be lapunknak. Hozzátette: ez az év bizonyította, döntésük helyes volt. Energiákat takarítottak meg és tudták növelni a hatékonyságot is.

– Sok erőfeszítést tettünk ezért – mondja Nagy András. – A hatékonyság növelés érdekében és a gépesítésünk fejlesztéséért. Több olyan megoldást próbáltunk kidolgozni, amely ugyan létező technikák voltak, de összességében nem alkalmazták még ilyen területen. Gondolok a lomb összeszedéssel kapcsolatos tennivalókra. Egyébként soha ennyi lombot Zalaegerszegen még nem kellett összegyűjteni és elszállítani. Rendkívül nagy volt a lakossági érdeklődés is az akciónk iránt, amely során térítésmentesen szállítottuk el a lakosság által, a zöld területen összetakarított hulladékot, lombot. A zacskókat is a cég adta, de természetesen az akció nem vonatkozott a magánterületen – családi házak udvarán – összegyűjtött hulladékra. Szeretném megköszönni a lakosság és az intézmények segítségét, mert komolyan segítették a munkánkat. Óriási előrelépés volt, hogy mintegy 250 lakossági kérés érkezett hozzánk lombelszállítással kapcsolatban. Ilyenkor a program járatunk összegyűjtötte a zsákokat. Öt eszközzel járták és járják ma is várost a munkatársaink.
Ami az új eszközöket illeti: az ügyvezető beszámolt arról a rézsükaszáról, amely a meredek felületeken tud kaszálni. A zalai gátszakasz lekaszálása a korábbi években három hetet vett igénybe, az új eszközzel ez az idő a felére csökkent. Így lehetősége volt a cégnek például jobban bekapcsolódni a parlagfű mentesítésbe és több alkalommal dolgoztak az egészségügyi hatóságnak. Az új eszközök között említette Nagy András a lombösszegyűjtőt is.
– Célunk a tiszta Zalaegerszegért dolgozni. Nem csak a legvirágosabb, hanem a legtisztább Zalaegerszeget szeretnénk – teszi hozzá. – Mindez persze lehetetlen lakossági támogatás nélkül. Tehát a közterületek és a zöldfelületek óvásában közös felelőssége van a cégünknek, az önkormányzatnak és az itt élőknek. Hármas felelősségről lehet beszélni.
A zalaegerszegieket egyébként csak dicséret illeti: szép számban vettek részt a „Muskátli” és a „Virágos Zalaegerszegért” akciónkban is – mondja.
Bakiné Rédei Timea közterület-fenntartó ágazatvezető beszámolt arról, hogy új rendelet született a köztisztaságról, amely számos új elemet tartalmaz.
– Ilyen, hogy a zöldterületek védelme érdekében további megkötéseket tartalmaz a rendelet, illetve pontosítja a tulajdonosok és használó feladatait. Mi pedig szakvállalkozóként vagyunk nevesítve. Nagyon fontosnak tartom, hogy a rendeletben sokkal tisztább, egyértelmübb lett, kinek mi a feladata. Tisztázásra került, ki telepíthet növényzetet közterületeken, ki vághat ki növényt és ezt milyen módon teheti. Ugyanakkor, ha zöldterületet valamilyen célra használatba adnak, akik igénybe veszik felelősséggel tartoznak és ha bárki kárt okoz, helyre kell állítania vagy megrendelnie a szakvállalkozótól – mondja Bakiné Rédei Timea.

Tartalom megosztása: