keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A Magyar Kultúra Napja a színházban

Zalaegerszeg címer
Hírek

A Magyar Kultúra Napja a színházban

2011 január 24 - hétfő
Lendvai Zoltán, az interneten „gördeszkás papként” világhírűvé vált rédicsi plébános lett az év zalai embere. Vasárnap este a Hevesi Sándor Színházban tartották a Magyar Kultúra Napi ünnepséget, a gálaesten a színművészek verses összeállítása után és a Holdviola együttes koncertje előtt átadták a Kultúra Mecénása díjat is, amelyet ezúttal a Lambda Systeme Kereskedelmi Kft. kollektívája vehetett át.

A Magyar Kultúra Napján Besenczi Árpád, a Hevesi Sándor Színház direktora köszöntötte a résztvevőket. Az igazgató beszédében hangsúlyozta: nem kapott könnyű örökséget a mostani vezetőség, de nem lehet alkut kötni, a kultúrára áldozni kell, mert ez a jövő útja. Mint mondta: a kultúra művelődést, tanulást jelent, de vegyük észre, semmiképpen sem jelent kizárólagos fogyasztást, olyan fogyasztást, amilyet manapság provokál, követel, elvár tőlünk ez a „mátrix világ”. Noha mindannyian tudjuk, mennyire nehéz helyzetben van a kormány, ugyanakkor látni kell, hogy ilyen esetben csakis előre lehet menni, nem pedig meghátrálni, mondta az igazgató, hiszen nem engedhetjük meg azt, hogy a legfontosabb „stratégiai ágazatot”, amely a jelen generációt és a jövő nemzedékeit is szolgálja, jelesül: a kultúrát elsorvasszuk, erodáljuk, végső soron pedig megszüntessük a művelődés legfontosabb terepeit. Nem lehet, hogy a könyvkiadást, a színházat hagyjuk bedarálni – ha ezt tesszük, akkor végképp áldozataivá válunk az egyre agresszívebb kereskedelmi médiának.

Besenczi Árpád utalt arra, hogy Szombathely a napokban állandó kőszínházat avathatott, ami örömteli esemény – ezzel szemben a főváros negyedik legnagyobb társulatát tömörítő teátrumát, a József Attila Színházat a megszűnés veszélye fenyegeti. A Magyar Kultúra Napján tehát riasztóan nagy a felelősségünk, rá kell döbbennünk, hogy nem kísérletezhetünk a kultúra kapcsán, rajtunk múlik, melyik útra lépünk, de nem dönthetünk a jövő rovására- mondta Besenczi Árpád.

Az igazgató beszédét követően az ünnepségen Kézfogás címmel hangzott el egy összeállítás 15 zalai és muravidéki költő műveiből a teátrum színművészeinek előadásában, majd átadták az Év Zalai Embere-díjat, amelyet a megyei napilap, a Zala Megyei Önkormányzat, valamint a Zaláért Egyesület közös szavazásán a mintegy 7600 voksoló harmadának döntése alapján Lendvai Zoltán kapott meg. A rédicsi plébános örömmel fogadta az elismerést, amely ezúttal egy Béres János szobrászművész által készített plakett, valamint a Zaláért Egyesület által felajánlott 100 ezer forint volt. Lendvai Zoltán elmondta: nem változott meg jelentősen az élete, amióta szárnyra kapta őt az internet segítségével a világhír, azóta csupán annyi történt, hogy mások számára is bebizonyosodott: a papoknak van a legnagyobb családja, és hogy a papi hivatás egyáltalán nem magányos dolog.

Az ünnepségen átadták „A Kultúra Mecénása”-díjat is, Horváth László szobrászművész Oszlop című alkotását, amelyet ezúttal a Zalaegerszegen hét éve jelenlévő építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó cég képviseletében a helyi igazgató, Komáromi Róbert vehetett át. A cég elkötelezett támogatója a kultúrának, a zalai megyeszékhelyen egyebek mellett a színház működését segíti. Széppataki Katalin, a Lambda Systeme Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője elmondta: hitvallásuk, hogy a társadalmi szerepvállalás révén a kultúrára áldozva segítsenek értéket teremteni, a meglévő értékeket pedig segítsenek megőrizni. Az ünnepség a Holdviola együttes koncertjével zárult.

T.SZ.É.

Tartalom megosztása: