keresés a weboldalon

A rajzfilmkészítés titkairól

Zalaegerszeg címer
Hírek

A rajzfilmkészítés titkairól

2009 október 13 - kedd
A könyvtári napok keretében a József Attila könyvtár vendége volt, Horváth Mari és Barta Irén, a Kecskeméti Stúdió munkatársai, akik a rajzfilmkészítés titkairól beszéltek. Horváth Anikó könyvtáros elmondta, a meghívás apropója, hogy irodalmi témát, méghozzá a magyar népmeséket viszik filmjeikbe, egyben a népi kultúrát is beemelve ezzel az animációk világába. Az 1977 óta vetített, közel 100 részt megért sorozaton generációk nőttek fel és sikere átlépi az országhatárokat, a magyar rajzfilm hírét viszi a világba.

A Magyar népmeséket 1977-ben Jankovics Marcell vitte a stúdióba, és Horváth Mari kezdetektől a munka részese, később rendezője lett. Megtudtuk, egy-egy 8 perces epizód mögött akár 7000 rajz, 20-30 ember féléves munkája áll. A mesélő Szabó Gyula, az aláfestő zenéről a Kaláka együttes gondoskodik.

A mesét kezdő jellegzetes madárfigura-választást is indokolta a szerző:
– A népmesék egykor szájról szájra terjedtek, ahogy a madár is ágról ágra száll – mondta Horváth Mari, majd a folytatásról is szólt néhány szót – Az anyagi körülmények zordak, beletelhet pár évbe, amíg elkészül a 100. adás, amihez még 7 mese hiányzik.

De az egész sorozat meseszerű és filmtörténeti érdekességnek számít. Ha elkészül a jubileumi adás és megérjük annak nagyon örülnék. Nem látom még a munka végét, de remélem boldog lesz, mint a mesében.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: