keresés a weboldalon

A szakács szakma kiváló tanulója

Zalaegerszeg címer
Hírek

A szakács szakma kiváló tanulója

2009 május 06 - szerda
Pőcz Eszter hátradőlhet a karosszékben, míg osztálytársai a vizsgatételek miatt izgulnak. Igaz ő már megtette a magáét az elmúlt hetekben. A szakma kiváló tanulója versenyre csak felkészülten lehet bejutni, és a vizsga alóli felmentést sem adják ingyen. Eszter az országos versenyen nyolcadik helyezett lett, ezzel már a kezében a szakmai bizonyítvány, kezdődhet a nagybetűs gyakorlat.

A Báthory iskolából szinte minden évben jutnak be diákok az szakma kiváló tanulója versenyre. Az idén Eszter révén a szakácsoké a dicsőség. Írásbeli és szóbeli megmérettetés után menüsort (leves, főétel, desszert) és díszítő munkaként hidegtálat kellett készítenie.

Felkészültségét szorgalmán és szakma szeretetén kívül a szakmai tanároknak, Horváth Mária gyakorlati oktatónak és a gyakorlati helyen szerzett tapasztalatoknak köszönheti. Jól jöttek persze barátja lelkesítő szavai is, amikor alábbhagyott a lendület. Eszter közgazdasági érettségi után választotta a szakács szakmát, mivel egyre inkább megkedvelte a konyha világát.

Ebben szerepet játszott, hogy szülőfalujában, Söjtörön a szomszédasszony invitálására gyakran segédkezett a rendezvények kifőzésében. Mint mondja a jó étel titka a kiváló alapanyag, a megfelelő mértékű fűszerezés és a vendég ízlésének eltalálása.

Ő maga a hagyományos magyar ízeket kedveli, de úgy látja az éttermi menükben kedveltek a húsfeltételes főzelékek is. Az iskola jóvoltából volt alkalma németországi gyakorlaton is részt venni, mely során örömmel állapította meg, a magyar konyha sokkal több frissen készült ételt kínál a vendégeknek.

Egyébként nem híve a gyorséttermeknek, sem a csapból folyó főzős – vacsorázós műsoroknak, ami nem kellő tisztelettel mutatja be az ételkészítés művészetét. És a hogyan továbbról azt mondja, nem igazán tervez nyaralást, a verseny miatt sokat volt távol a leendő munkahelyétől, és már alig várja, hogy szakácsként lépjen eddigi gyakorlati helye konyhájába.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: