A szakma kiváló tanulója verseny

Zalaegerszeg címer
Hírek

A szakma kiváló tanulója verseny

2008 április 12 - szombat
Az OKJ – s pék – cukrász szakma kiváló tanulója országos verseny folyik a napokban Zalaegerszegen a Páterdombi Szakképző Iskolában. Az intézmény már korábban is otthont adott egyéb tantárgyak esetében hasonló szakmai programnak. A jelenlegi versenyt az FVM Agrár Szakképzési és Szaktanácsadási Intézete hirdetette meg és választotta ki helyszínnek a zalaegerszegi iskolát, mely alátámasztani látszik az intézmény országos jó nevét.

Huszonöt végzős diák (közülük ketten helybeliek), 15 intézményből iparkodik azon négy napon át, hogy elméleti és gyakorlati jártasságát megmutatva alkalmasnak találtasson a szakma gyakorlására. Akiknek megfelelően sikerül az írásbeli és szóbeli felelet, valamint az általa készített cukrász és péktermékek is megfelelnek a kívánalmaknak, mentesülhet az év végi vizsgák alól, teljesítménytől függően részben vagy egészben.

Felvételünk a cukrász gyakorlati verseny munkáit mutatja. Szűkös hat óra alatt kellett lúdlábat, diótortát és valamilyen díszített tortát készíteni a diákoknak.

– A díszmunkát és a nagymunkát együtt értékeli az országos szaktekintélyekből álló zsűri. A cukrász termékek esetében Pataki János, a Magyar Cukrász Ipartestület és a Cukrász Világszövetség elnöke szava lesz feltehetően a döntő – avatott a részletekbe Galambosné Goldfinger Erzsébet igazgatóhelyettes – Volt arra példa, hogy a díszített torta gyönyörű lett, a lúdláb csoki bevonata kevésbé.

A díszítésben nem volt megkötés, karamellt, marcipánt, grillázst használtak a diákok. Akikről meg kell jegyezni, hogy függetlenül attól, hogy versenyen vettek részt nagyon szolidárisak és segítőkészek voltak egymással.

– Az oktatási kabinet, mint helyszín mennyire állta ki a próbát?
– Általában kevesebb diák dolgozik itt egyszerre. A szakács részleget is felhasználva azonban megfelelő körülményeket tudtunk biztosítani.

– Mi lesz a szép torták sorsa?
– A verseny végén, újra kiállítjuk őket a pék termékekkel együtt, melyet az iskola tanműhelyében készítenek a tanulók. Az a szokás, hogy a díszített tortákat hazavihetik a diákok. (Zala-Lap Kft., B.K.)

Tartalom megosztása: