keresés a weboldalon

Adomány a kultúrának

Zalaegerszeg címer
Hírek

Adomány a kultúrának

2007 március 23 - péntek
A Deák Ferenc Megyei Könyvtár Nádas Péter író gyűjteményének bővítéséhez kétmillió forinttal járult hozzá a Szerencsejáték Zrt., de az adományból jutott Pécsi Gabriella zalaegerszegi költőnő műveinek rendezésére, sőt egy új számítógép-nyomtató beszerzésére is. A támogatást ünnepélyes keretek között Feldmájer Sándor, a Szerencsejáték Zrt. szponzorációs igazgatója Baranyai Györgynek, a Zalaegerszegi Könyvtárpártoló Alapítvány titkárának nyújtotta át.

A megjelenteket elsőként Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója köszöntötte, aki röviden ismertette az intézmény történetét és mindennapi munkáját. Ezt követően Baranyai György, a megyeszékhelyi könyvtárpártoló alapítvány titkára szólt az alapítvány működéséről. Megtudtuk, jövőre ünneplik 20 esztendős fennállásukat, és alapítványuk az országban elsőként jött létre. Első elnöke Keresztury Dezső akadémikus volt, és az eltelt évek alatt sokszor nyújtott segítséget a könyvtár fejlesztéseihez. Feldmájer Sándor elmondta, évente 3000 pályázat érkezik hozzájuk, de úgy gondolták Nádas Péter író, és Pécsi Gabriella munkásságuk révén elválaszthatatlan részei, valamint részesei a zalai kultúrának, ezért mindenképpen támogatják e értékteremtő művészeti tevékenységek fennmaradását. Hozzátette: Nádas Péter kulcsfigurája a mai magyar irodalomnak, ezért a felajánlott támogatás egész biztosan jó célt fog szolgálni.

Pécsi Gabriella – aki korábban a megyei könyvtár munkatársa is volt – műveinek rendezésére is jutott a támogatásból, s mint elhangzott: az ünnepi könyvhétre elkészül a zalaegerszegi költőnő két kötete. Ezeket Péntek Imre, a Pannon Tükör főszerkesztője ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Elmondta: biztos benne, hogy a kötetek nagy sikert aratnak majd, hiszen a művekből a virtuózitás, a pályatársak iránti tisztelet, valamint a játék és a szeretet köszön vissza.

Kiss Gábor kiemelte: könyvtáruk folyamatosan dolgozik Nádas Péter életművének összeállításán, melyhez komoly segítséget kapnak az írótól is. A jövőben ennek szellemében tovább kívánják építeni az elismert esztéta gyűjteményét, melyhez nagy támogatást jelent a Szerencsejáték Zrt. adománya.

Az ünnepségen egyébként részt vett Nádas Péter is, akit Feldmájer Sándor szponzorációs igazgató, valamint Csősz Violetta, a Szerencsejáték Zrt. területi igazgatója felkért arra, hogy dedikálja a megyei könyvtártól kapott Nádas Péter bibliográfiát tartalmazó kötetet.

A vendégek végül – a neves író társaságában – megtekintették a könyvtár Nádas Péter gyűjteményét is. (Zala-Lap Kft., P. Sz., Z. A.)

Tartalom megosztása: