keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Adósságrendezés – Zalaegerszeg munkahelyeket teremt a felszabaduló pénzből (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Adósságrendezés – Zalaegerszeg munkahelyeket teremt a felszabaduló pénzből (Videó)

2013 március 01 - péntek
Csütörtökön négy zalai város – Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely és Lenti – polgármestere vett át adósságkonszolidációs szerződést a megyeházán. Összesen 6 milliárd forintról van szó, ami a négy város 11 és fél milliárdos tartozásának 60 százalékát jelenti. Zalaegerszegen, a városházán pénteken tartottak tájékoztatót a részletekről.

A várostól a vártnál több – 40 helyett 60 százaléknyi – adósságot vállalt át az állam – mondta Gyutai Csaba polgármester, aki szerint ez egyfajta elismerést is jelent, hiszen Zalaegerszeg hosszú ideje működési hitelek nélkül gazdálkodik. Ugyanakkor egyéb – fejlesztési – hiteleinek mértéke is a legalacsonyabb a megyei jogú városok között. Mindössze 2,6 milliárd forint tartozása van – volt – az önkormányzatnak. Ebből most, a kormány döntésével másfél milliárd forint adósságtól sikerült megszabadulni. A történetnek azonban még nincs vége: a további tárgyalások következnek, a legkedvezőbb kondíciók elérése érdekében.

A tájékoztatón Vígh László országgyűlési képviselő elmondta: Zalaegerszeg gazdálkodási módszerét az önkormányzati törvény gyakorlatilag kötelezővé  tette: működési hitelt csak legföljebb 1 évre lehet fölvenni, és a fejlesztési kölcsönöket engedélyeztetni kell a nemzetgazdasági minisztériummal; Zalaegerszeg pedig az elmúlt években soha nem lépte túl lehetőségeit.

yr/T.S.

Tartalom megosztása: