keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Alsóerdei tervek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Alsóerdei tervek

2007 június 18 - hétfő
A város délnyugati (alsóerdei) bejárója melletti terület beépítési tervéről, valamint a Centrum tér átépítésének lehetőségeiről értekezett legutóbbi ülésén a Városesztétikai Társaság (VÁR-TÁR).

Az ülést megnyitva Boda László elmondta, öröm, hogy az utóbbi időben egyre több figyelem irányul a városfejlesztéssel kapcsolatos témákra. Sikerként könyvelik el a zsinagóga melletti parkoló beépítésének megakadályozását, és azt a több ezer aláírást, amit a ruhagyár bevásárlóközponttá alakítása ellen gyűjtöttek.

Zsuppányi Gyula tervező az alsóerdei városkapu építési terveiről tartott tájékoztatót. Mint mondta:  két éve kereste meg egy befektető azzal, hogy sportlétesítményt és ahhoz kapcsolódó kiszolgáló épületeket szeretne a Kertváros végén, az Alsóerdei út bal oldalán, a Tungsram-sportpályával szemben építeni. A terület hasznosítása szerepel a város rendezési tervében is.

A tulajdonos atlétikai, labdarúgó-, kosár- és teniszpályát képzelt el a helyre, emellett öltözők, panzió, büfé, tanuszoda és egy egyoldalú lelátós sportpálya is épülne. Ez utóbbi alkalmas lenne nemzetközi kézilabda-mérkőzések lebonyolítására. A sportcentrumot nyitottá tennék a lakosság és a város sportegyesületei előtt is, és mozgáskorlátozottak is látogathatnák nézőként és sportolóként egyaránt.

Az elképzelések szerint a sportcentrum egyes részei, például a műfüves focipálya önkormányzati tulajdonba is kerülhetne.
Bertók Sándor főépítész az elhangzottakra reagálva hangsúlyozta, hogy magánberuházásról és kezdeti tervekről van szó. Az önkormányzatnak pedig ilyen esetekben különösen fontos mérlegelnie, hogy mennyiben vállal szerepet. A lakosság előtt is világossá kell tenni, hogy mi magánberuházás, s mi önkormányzati.

Szintén a rendezési tervben szerepel a Centrum tér átépítése. Elhangzott: itt is magáncégek jelentkeztek terveikkel, s még folynak a tárgyalások, hogy hogyan lehetne a Centrum-Domus-ABC épületeit egy egységként kezelni, hiszen az átépítés csak így valósulhat meg. A tér átalakítását támogatja a VÁR-TÁR, ám annak nem örülnének, ha az épületek a meglévő, és nemrégiben felújított zöldfelületek kárára terjeszkednének.

Az ülésen ismét szóba került, hogy a városesztétikával, városfejlesztéssel foglalkozó civil szervezeteket jobban be kellene vonni az építkezések, felújítások előtti egyeztetésekbe. Bertók Sándor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy éppen emiatt jött létre tavaly a Tervtanács, mely összekötő kíván lenni az önkormányzat, magánberuházók és a civilek között. A tanácsnak a VÁR-TÁR is tagja, s véleményezhetik a városban zajló fontosabb építkezéseket. (Zala-Lap Kft., P.P.)

Tartalom megosztása: