keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Ami megvalósul, és ami nem

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ami megvalósul, és ami nem

2008 május 22 - csütörtök
Zalaegerszeg fejlesztési tevékenysége jelentős mértékben függ a költségvetés lehetőségeitől, a pályázati kiírásoktól és nem utolsó sorban azoktól a külső tényezőktől, melyek meghatározóak a városok számára. Az általános recesszió, a gazdasági visszaesés, és a gazdasági szervezetek döntéseit befolyásoló makrokörnyezet napjainkban nem kedvez a befektetéseknek, a fejlesztéseknek. Mindezek dacára a város következetesen és a lehetőségekhez képest jól hajtja végre gazdasági programját – olvasható abban a tájékoztatóban, amely a legutóbbi közgyűlésen került a képviselők elé. Az anyag a város operatív programjának és a kistérség területfejlesztési stratégiájának (2007-2013) időarányos végrehajtását veszi számba.

Az operatív program (OP) legfontosabb célja, hogy ágazati szemléletben megpróbálja megfogalmazni a 2013-ig tartó időszak legfontosabb fejlesztési céljait, melyet öt prioritás mentén foglalt össze. A prioritások alá rendelt intézkedésekhez mintegy 68 program tartozik, közülük 20-at különlegesen fontosnak tartanak.

Ez utóbbi közé tartozik az északi belső feltáró út, és a déli elkerülő út fejlesztése, a sétálóutca projekt, valamint a játszótéri fejlesztések. A 2007-ben előkészített belváros-rehabilitációs program közülük kettőt, az északi belső tehermentesítő út megépítését és a sétálóutca programot integrálta. A játszótér fejlesztések, jelentős összeggel szerepelnek a költségvetésben, ugyanakkor a déli elkerülő út projekt, elsősorban finanszírozási okok miatt egyelőre nem szerepel a rövid távú célok között.

A második prioritás keretében két olyan kiemelt program megvalósítását tűzték ki célul, amelyek jelentős külső forrásbevonást tételeztek fel. Az időközben elfogadott, és elindított operatív programok az ivóvíz-hálózati fejlesztéseket szinte kizárólag az Alföldre koncentrálják az elkövetkező években, míg a megújuló energiák használatát jelenleg az önkormányzatok számára alacsony intenzitás mellett támogatják csak a fejlesztési programok. A prioritás részét képező szociális és egészségügyi fejlesztések esetében, ha a vártnál kisebb projektekkel is, de pályázott Zalaegerszeg a nyugat-dunántúli operatív program forrásaira.

A harmadik prioritás kiemelt öt programjában aktív segítséget nyújtott a város a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pályázatához, amely – mintegy 2,5 milliárd forintos program keretében – a zalaegerszegi műszaki képzés infrastrukturális fejlesztését célozta. Hivatalosan még nem tud az önkormányzat ennek eredményéről. A negyedik prioritás kiemelt programjai az északi ipari terület infrastrukturális fejlesztését, innovációs központ létrehozását, az ipari területek „zöld” energetikai fejlesztését, a Gébárti tó sport és aktív turisztikai fejlesztését tűzték ki célul.

Közülük az ipari övezeti infrastruktúra és a technológiai központ létrehozását szolgáló programok kidolgozásra kerültek. Elkészültek a tervek a Gébárti tó déli részének, illetve a strand területének egységes koncepciójú fejlesztésére. Az ötödik prioritás a térségmarketing fejlesztését célozza a zalaegerszegi kistérséggel együttműködésben. Ennek elemei jelenleg kidolgozás alatt állnak. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: