keresés a weboldalon

Átadták a „Zalaegerszeg Város Díszpolgára” és a „Pro Urbe Zalaegerszeg” kitüntető címeket

Zalaegerszeg címer
Hírek

Átadták a „Zalaegerszeg Város Díszpolgára” és a „Pro Urbe Zalaegerszeg” kitüntető címeket

2023 május 12 - péntek
138 évvel ezelőtt, 1885 május 13-án vált rendezett tanácsú várossá Zalaegerszeg. Ilyenkor ünnepi közgyűlésen adják át „Zalaegerszeg Város Díszpolgára” és a „Pro Urbe Zalaegerszeg” kitüntető címeket, valamint a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek a szakmai elismeréseket. A díjátadót – egy közös ökomenikus ima, valamint Kovács Károly emlékkövének és a Szent Rafael Kórház Ispotály közben található épületének megkoszorúzása után – a díszteremben tartották.

A jubileumon megemlékeztek a szabadságharc kitörésének 175. évfordulójáról is. A zalaegerszegi 7. és a 47. zászlóalj előtt tisztelegve egy kisfilmben mutatták be az 1848-49-es eseményeket. Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében kiemelte: ma újra büszkeség zalaegerszeginek lenni.

Az eseményen köszöntőt mondott Varga Mihály. A pénzügyminiszter a szabadságharc évfordulóját felidézve arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabadságot továbbra is időről időre meg kell őriznünk. Ebben, mint mondta, fontos szerepe van a lokálpatrióta közösségeknek is.

2023-ban a Zalaegerszeg Díszpolgára címet – a gazdaság és városfejlesztés terén végzett munkájáért – dr. Palkovics László kapta.

Pro Urbe díjban részesült dr. Lepsényi Imre nyugalmazott iskolaigazgató. Az oktatónak – egyebek mellett – a helyi felsőfokú tanárképzés működtetésében volt fontos szerepe.

A Griff Bábszínházat szintén Pro Urbe díjjal tüntették ki. A 20 éves kulturális intézményt a gyermekek nevelésében betöltött szerepe és közösségformáló ereje miatt ismerték el.

Vigh László záróbeszédében a díjazottakat méltatta.

A városnapi programok szombaton folytatódnak. Ekkor a Göcseji Múzeum egész nap díjtalanul látogatható lesz. A múzeumpedagógiai teremben 14:00-18:00 óra között családi programmal várják az érdeklődőket.

N.J./E.K.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: