keresés a weboldalon

Átadták az ökobuszt (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Átadták az ökobuszt (Videó)

2012 június 27 - szerda
Ünnepélyes keretek között adták át szerdán a Zala Volán első helyi járatú öko-buszát. A jármű a Zalavíz Zrt. telepén szennyvíziszapból előállított biometánnal üzemel.

A történet előzménye, hogy Gyutai Csaba polgármester, Zalatnai László, a Zala Volán Zrt. és Nagy András, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatója 2011. október 13-án konzorciumi szerződés írt alá, hogy Zalaegerszeg öko-város projectjéhez CNG (sűrített gáz) meghajtású helyi járatú autóbuszok közlekedjenek a városban. Ezek károsanyag-kibocsátása minimális, zajszintjük alacsonyabb és tankolásuk is sokkal olcsóbb.

E program keretében a Zala Volán megvásárolta első CNG-üzemű, használt autóbuszát. A MAN gyártmányú jármű korábban a Hajdú Volánnál teljesített szolgálatot.

Az átadási ünnepségen – a Dísz téren – Gyutai Csaba polgármester hangsúlyozta: a 2010-ben meghirdetett öko-város program alapvető célja a környezet minőségének javítása, a megújuló energiák hasznosítása. Ezek révén Zalaegerszeg a megye, Zala pedig az ország zöld szíve lehet. Újabb lépést jelent efelé, hogy forgalomba helyezik az első biogáz-meghajtású autóbuszt.

A Zalavíz Zrt. vezérigazgatója, Nagy András arról beszélt, hogy a biogáz-üzemben előállított 97 százalékos metán a legtisztább üzemanyag, a cég már tavaly óta működtet egy kisebb, CNG-üzemű furgon-flottát. Zalatnai László, a Zala Volán vezérigazgatója pedig arról beszélt: mindent megtesznek azért, hogy korszerű és környezetbarát járműparkot üzemeltessenek.

Az átadási ünnepség után az ökobusz körutat tett a városban, az első utasok pedig emlékjegyet kaptak ajándékba.

yr/N.G.

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: