keresés a weboldalon

„Az év polgármestere”: dr. Gyimesi Endre (videófelv.)

Zalaegerszeg címer
Hírek

„Az év polgármestere”: dr. Gyimesi Endre (videófelv.)

2008 június 12 - csütörtök
A városi polgármesterek az idén Zalaegerszegen randevúztak, a Szféra szervezésében az eseményre a Hevesi Sándor Színházban került sor. Az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő találkozót Gyenesei István önkormányzati miniszter nyitotta meg, miután az esemény tavalyi, pécsi házigazdája, dr. Tóth Bertalan alpolgármester átadta a rendezvény emlékkönyvét dr. Gyimesi Endrének, Zalaegerszeg polgármesterének.

„Impozánsan fejlődő, értékeire büszke város” – így jellemezte Zalaegerszeget az önkormányzati miniszter, majd arról beszélt, mi jellemezze manapság egy polgármester, alpolgármester, vagy egy jegyző munkáját. Az, hogy úgy dolgozzon, hogy az mások boldogulását szolgálja, tette hozzá. Az elmúlt két évtized megteremtette az önkormányzatok rendelkezési jogát, így a társadalom elvárja, hogy „mesteremberek” álljanak a testületek élén.

Gyenesei István szerint, bár többször hallani, hogy csökkenteni kellene az önkormányzatok számát, ezt ő határozottan ellenzi. Viszont egyetért azzal, hogy korszerűsíteni lehet a hivatalokat, körjegyzőségeket, és nagyobb egységek kialakítása is elképzelhető.

A polgármesterek randevúján már hagyomány a közéleti párbeszéd, melyet Pálfy István televíziós személyiség irányít. A zalaegerszegi pódiumon Gyenesei István mellett helyet foglalt Avarkeszi Dezső igazságügyi államtitkár, Szabó Imre környezetvédelmi miniszter, Molnár Károly tudománypolitikai tárcanélküli miniszter, Kovács Attila, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, dr. Varga Sándor, a Pénzügyminisztérium államtitkár helyettese, Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára és Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke.

A vendégeket először arról faggatta Pálfy István, melyik városnak lennének a legszívesebben a polgármesterei, illetve melyik irányítását nem vállalnák? Az első körben több település nevei is elhangzott, ami azt jelenti sok-sok kedvenc városa, van a politikusoknak. Többségük egyetértett abban, hogy van egy város, amelyiknek nem szívesen vállalnák az irányítását, ez, pedig Budapest. A másfél órás közéleti párbeszéd során a polgármesterek kérdéseire, felvetéseire válaszoltak a minisztériumok irányítói.

Ezt követően került sor az Év polgármestere, alpolgármestere és jegyzője díjak átadására. Az elismeréseket Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nyújtotta át: Dr. Gyimesi Endrének, Zalaegerszeg polgármesterének, Pál Tibornak, a budapesti IX. kerület alpolgármesterének és Melis Jánosnak, Szarvas jegyzőjének.

A városi polgármesterek találkozója a Göcseji Falumúzeumban folytatódott, majd a vendégek Zalaegerszeg nevezetességeivel ismerkedtek a délután folyamán, majd a randevú jótékonysági esttel zárult. (Zala-Lap Kft., V. Zs., Z. A.)

Tartalom megosztása: