keresés a weboldalon

Az idő mestere – Preisz József órakiállítása

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az idő mestere – Preisz József órakiállítása

2011 május 14 - szombat
A közismert zalaegerszegi órásmester, Preisz József fél évszázada javítja és gyűjti a különleges, értékes órákat – a Városháza előcsarnokában nyílt kiállításán legbecsesebb kincseit tárja a közönség elé.

Már a megnyitó előtti beszélgetés közben kiderült: az órásmesterségben is ott a foci – például az 1978-as argentin VB zalaegerszegi válogatottja révén. Kereki Zoltán válogatott labdarúgó elmondta: két olyan órát is barátjának, Preisz Józsefnek ajándékozott, amelyeket az argentin VB-n kapott. „Ha valamikor kapok még ilyen ‘focis’ órát, azt is neki adom” – ígérte Kereki Zoltán.

Preisz József – aki egyébként Zalaegerszegért-díjas, és alighanem a város minden lakosa ismeri – egy szovjet gyártmányú Pobjeda karóra megreparálásával kezdte pályafutását; ma is megjavít bármilyen típust, de igazán a régi kézműves mester-remekekhez vonzódik.

– Legalább hatszáz óra van a gyűjteményemben, van amelyiket már működőképes állapotba hoztam, van, amelyik még javításra vár – meséli. – Amit itt bemutatok, az valójában ötven év munkájának keresztmetszete.

Azzal pedig, hogy a zalaegerszegi nagytemplom 1771-ben épített toronyórájának szerkezetét mestertársai közreműködésével helyrehozta, országos hírnevet szerzett. Most „földönjáró toronyóra”-ként a Hevesi Sándor Színház előtti téren áll, és a város egyik nevezetessége.

Preisz József  tisztelői és barátai között ma már Verebes István színész-rendező is ott van.

– Nagyon tisztelem őt, mert igazi odaadással és hittel csinálja, ami t csinál – mondja Verebes István. – És mindig rettentő zavarba hoz, mert több órámat is javította már, de egyszer sem fogadott el érte semmit…

Preisz József órásmester kiállítása a jövő hét végéig látható a polgármesteri hivatal aulájában.

HG

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: