keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Az utolsó pillanatig

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az utolsó pillanatig

2008 június 20 - péntek
A város vezetése gratulál Kecskemétnek, hogy elnyerte a Mercedes magyarországi beruházásának helyszínét. Az autógyár letelepítése Zalaegerszeg számára is nagy jelentőségű lett volna – fogalmazott sajtótájékoztatóján dr. Gyimesi Endre polgármester. Hozzátette: azért tartották titokban a tárgyalásokat, mert ez kifejezett kérése volt a Mercedes gyárnak.

Mint köztudott, az elmúlt napokban született meg a végleges döntés, amely alapján a Daimler AG új kelet-közép-európai gyáregységét Kecskemétre helyezi. Mint a polgármester fogalmazott, Zalaegerszeg az utolsó pillanatig versenyben volt Kecskeméttel, és hogy nem a zalai megyeszékhelyre esett a választás, ennek kifejezetten közlekedési-földrajzi okai voltak, ezen belül is az autópálya hiánya, és a fővárostól való távolság.

Ugyanakkor Zalaegerszeg rengeteg tapasztalatot szerzett a tárgyalások során. „Megerősítést nyert, hogy erős, és versenyképes projekttel vettünk, részt, meg tudtuk magunkat mutatni Közép-Európában. Mindez azzal kecsegtet bennünket, hogy jó szívvel ajánlhatják a várost azoknak a nagy cégeknek, akik a közeljövőben szeretnének letelepedni Magyarországon.”

Dr. Gyimesi Endre hangsúlyozta: az osztrák-kanadai Magna Steyr cégcsoporttal és a Mercedessel folytatott tárgyalások is bizonyítják, hogy a pozitív befektetői döntést a jól előkészített, megfelelő infrastruktúrával ellátott beruházási helyszínek, megfelelő háttérelemzések, kellő mértékű kormánytámogatás segítik elő.

Gyutai Csaba alpolgármester köszönetet mondott az ITD Hungary és a Városfejlesztő Zrt. munkatársainak az előkészítésben végzett munkáért, és hangsúlyozta, fontos az északi ipari park területének növelése, hogy akár 320-400 hektáros terület is rendelkezésre álljon beruházás fogadására. Ugyanakkor nem tartják szerencsésnek a kormány szándékát, hogy a nagyberuházásokat, kiemelt támogatással csak Kelet-Magyarországra irányítja.

Így a nyugat-dunántúli régió versenyképességét veszélyezteti. Fontos a közlekedésfejlesztés a térségben, a hiányzó autópálya-kapcsolatok megépítése. Hangsúlyozta: Zalaegerszeg északi ipari parkjában hasonló léptékű beruházások számára már kész projektet tudnak kínálni, és az önkormányzat továbbra is várja és segíti a befektetők zalaegerszegi beruházásait. (Zala-Lap Kft., V. Zs.)

Tartalom megosztása: