keresés a weboldalon

Bemutató a Mindszenty iskolában

Zalaegerszeg címer
Hírek

Bemutató a Mindszenty iskolában

2008 április 15 - kedd
A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége kezdeményezte akció során az általános és középiskolás gyerekekkel ismertetik a jelnyelvet. A budapesti sikeres próbálkozás után egyre több vidék városban, így Zalaegerszegen is igényt tartanak az iskolák arra a rendhagyó osztályfőnöki órára, melyen egy animátor (jelnyelvet használó siket tanár) és egy jeltolmács fordító beszélget kézmozdulatok útján a diákokkal.

Zalaegerszegen elsőként a Mindszenty iskolában tartottak hét alsó és felső tagozatos osztálynak bemutató órát, melynek a nagy érdeklődés miatt májusban lesz folytatása. A szokatlan csendben zajló óra alatt teljes figyelmet fordítottak a tanulók a szavak nélkül tanító pedagógusnak.

– Fogékonyak a gyerekek, élvezik a bemutatót – mondta Vinczéné Németh Éva jeltolmács fordító, aki férje, Vincze Tamás segítségére van a jelnyelv kommunikáció terén. – A tanulók korától függ, hogy miről beszélgetünk. A kicsiknél hétköznapi dolgokról, növények, állatok, színek, a nagyobbaknál komolyabban is „szóba jön” a hallók és siketek világa közti különbség. Nagyon érdekes kérdéseket szoktak feltenni a diákok.

Rengeteg információhoz jutnak a tanulók és a közvetlen tapasztalat útján egy kicsit közelebb érnek a siketek és nagyothallók világához. Minden résztvevő osztálynak adunk ajándékba könyvet, melyben alapvető jelek találhatók.

Az alapítványi támogatásból zajló program részese lesz még a napokban a Petőfi és az Eötvös iskola is. (Zala-Lap Kft., B.K.)

Tartalom megosztása: