keresés a weboldalon

Diktatúrák határán (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Diktatúrák határán (Videó)

2022 május 25 - szerda
„Diktatúrák határán – Egyházak Magyarországon 1944-1948 között”. Ezzel a címmel rendeztek tudományos konferenciát Zalaegerszegen. A programmal – mely egy projekt részeként valósult meg – a helyi identitást igyekeztek erősíteni.

Az önkormányzat küldetésként tekint a történelmi múlt feltárására, értékeinek megóvására és továbbadására – emelte ki köszöntőjében Balaicz Zoltán polgármester. Hozzátette: ezt segíti a városrehabilitáció és a szakmai rendezvények sora. A mostani téma a megyeszékhelyen különleges jelentőségű.

Balaicz Zoltán polgármester, Zalaegerszeg:

Az egyházakat a tárgyalt korszakban fokozatosan ellehetetlenítették. Előbb gazdasági pozíciójukat roppantották meg, majd közéleti, kulturális és politikai aktivitásukat csökkentették. Ezt követte a rájuk mért – talán legnagyobb – csapás.

Balogh Margit – c. egyetemi docens, MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet:

A rendezvényen a Mindszenty-gimnázium tanulói is részt vettek. Nekik rengeteg plusz ismeretet adtak az előadók, amiket később, tanulmányaik során hasznosíthatnak.

Illés Csaba – pedagógus, Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium:

A helyben felhalmozódó tudás gyarapítására előreláthatólag a jövőben is lesz lehetőség, mivel már tervezik a sorozat folytatását.

Sz.E./F.M.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: