keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Duális műszaki képzés indul Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Duális műszaki képzés indul Zalaegerszegen (Videó)

2012 augusztus 09 - csütörtök
Duális mérnökképzés indul szeptemberben Zalaegerszegen – mindenekelőtt mechatronikai szakon. Hasonló képzés Kecskeméten a Mercedes- és Győrben az Audi-projecthez kapcsolódva működik csak. Zalaegerszegen némileg más a helyzet: itt a nagy cégek mellett több kisebb vállalkozás is bekapcsolódott a programba. Minderről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót és közös egyetemi-vállalati fórumot.

A duális oktatást a Zalaegerszeg-Szombathely térségében alakuló Nyugat- Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ „kényszerítette” ki, a kölcsönös előnyök érvényesítésével. Legfontosabb eleme, hogy az egyetemi elméleti oktatással párhuzamosan különböző vállalatoknál gyakorlati felkészítést is kapnak a hallgatók. Ez egyaránt szolgálja, hogy a diákok piacképes tudást szerezzenek, diploma után könnyebben elhelyezkedhessenek, és azt, hogy a munkáltatók olyan felkészült szakemberekhez „jussanak”, akik azonnal munkába állíthatók – mondta a zalaegerszeg.hu-nak Kardkovács Kolos, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkár-helyettese.

A vállalkozások számára egyértelműen előnyös ez a képzési forma – a fórum házigazdája, a precíziós orvosi eszközöket gyártó Europtec Kft. az elsők között csatlakozott. Belső Gábor igazgató szerint is az a legfontosabb, hogy nem kell a álláspiacon az igényeiknek megfelelő képzettségű munkaerő után kutatni, hanem pontosan tudják, kire, mire számíthatnak. Ez persze azzal is jár, hogy sok esetben a cégek nemcsak munkát adnak a hallgatóknak, hanem tanulmányaikat – vagy annak egy részét – is finanszírozzák, mint leendő munkavállalóét.

Zalaegerszeg önkormányzata, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a város cégei egyébként immár 12 éve dolgoznak a műszaki felsőoktatás fejlesztéséért – hangsúlyozta Balaicz Zoltán. Az alpolgármester különösen fontosnak tartja, hogy összhang legyen a város cégeinek szakember-igénye és a felsőfokú műszaki oktatás szakirányai között.

Sokéves tapasztalat, hogy a városban végzett mérnökök egytől-egyig el tudnak helyezkedni – sőt, adott esetben akár több álláshely közül is válogathatnak.

yr/T.S.

Tartalom megosztása: