keresés a weboldalon

Egy plusz szem figyel

Zalaegerszeg címer
Hírek

Egy plusz szem figyel

2009 október 20 - kedd
A digitális táblák világát tovább „gazdagítják”, azok az eszközök, melyek a tanulók-tanárok biztonságát hivatottak szolgálni. Gépek, számítógépek adnak engedélyt az intézménybe való ki- és belépéshez, kamerák pásztázzák a folyosókat, netán biztonsági őr is akad. Védeni kell a berendezést, ne járjanak ki-be a nemkívánatos személyek. Meg a gyerek se lógjon az óráról, és agresszív hajlamait se itt vezesse le. Az eszközöknek vannak éltetői és ellenzői.

A kérdés inkább az, hogyan jutottunk idáig. Miért a törés-zúzás, a drogok, a nemszeretem iskolák. Pozitív tendenciát nemigen jósolnak a pedagógusok. Mondják: várható, hogy ez a vonal eléri előbb-utóbb a jó hírű gimnáziumokat, akár az általános iskolákat is. Persze az ügyeletes tanár, a portás továbbra is fontos. Csak a mamutintézményekben nem láthatnak át mindent, nem ismerhetnek arcról mindenkit.

A rendszereken meg mindig lehet kiskaput találni, pláne találékony diákoknak, akik itt használhatják kreativitásukat, amire jó néhány órán nincs szükség. Ellenlépésként rebesgetik az ujjlenyomatos, karszalagos beléptetést. Talán azon is jó lenne gondolkodni szülőnek, pedagógusnak, tankönyvírónak, oktatásért felelősnek, hogy a diákok szeressenek iskolába járni.

Rozmán Sándor, a Deák-Széchenyi Szakközépiskola igazgatója arról a felemás helyzetről szólt, miszerint igazgatóként a programjába vette az intézmények kamerás védelmét, miközben pedagógusként nem tartja üdvözítőnek mindezt. Az idei tanévtől a Széchenyi-tagiskolában szereltek fel négy kamerát, de terv a Deák-iskolában is hasonló rendszer kiépítése.

– Sajnos erre tart a világ. A kamera egy plusz szem, mely hangsúlyozottan a megelőzést szolgálja. Segíti az ügyeletes tanár munkáját, az esetleges rongálások felderítését. A kamerák beszerzését az oktatási bizottság pályázatán eszközbeszerzés címén nyújtott támogatás tette lehetővé. A városban elsők között szereltek fel kamerákat a Páterdombi Szakképző Iskolában. Kónyáné Tömpe Lívia kétéves tapasztalatit osztotta meg.

– Vagyonvédelmi és személyvédelmi okokból szereltettük fel a kamerákat. Azt mondhatom, hogy visszatartó ereje van az esetleges rongálások, lopások terén. Kontrollálni lehet, hogy idegenek ne jöhessenek be az intézménybe. Hatékony eszköznek tartom, mely egyre több közintézményben megtalálható.

A Ganz-Munkácsy-iskolában az ősz folyamán kezdi meg működését a számítógépes be- és kiléptető rendszer.
Vargáné Bérczes Bernadett igazgató és Kajári Attila igazgatóhelyettes elmondták, eztán csak külön e célra készült kártyával lehet ki- és belépni az intézménybe. – Az iskolába 1700 diák jár, melyet csupán a portai ügyelettel ellenőrizni nehéz. A számítógépes rendszer ismeri a gyerekek órarendjét, vagyis hogy mikor kell érkezni, mikor távozni, esetleg a másik épületbe átmenni, ami nálunk pluszban nehezíti az ellenőrzést.

Szeretnénk, ha a diákok időben érkeznének, nem lógnának az óráról. Ez a tanár, szülő, diák közös érdeke és az iskola felelőssége, még a nagykorú, tehát nem tanköteles tanulók esetében is. Nálunk se több, se kevesebb a lógás, mint más középiskoláknál, de a nagy létszám miatt nehezebb az ellenőrzés.

Egyedi, fényképes kártyák készültek, amihez informatikai háttér tartozik. Mindezt az iskola saját erőből oldotta meg. Az ajtóra már felszereltük a kártyaolvasót. A rendszert az őszi szünet után helyezzük üzembe. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy ez nem egy fegyelmező eszköz, hanem a gyerekek érdekében történő odafigyelés.

Az általános iskolák is készülnek plusz ellenőrző módszer bevezetésére. Így például az Eötvös-iskolában tervezik, hogy tanítási időben csak írásos engedéllyel (kártya) lehet az intézmény területén kívül tartózkodni. Ezen igazolást az osztályfőnök vagy az igazgató jogosult kiadni.

(Zala-Lap)

Tartalom megosztása: