keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Egységes lakáskódex

Zalaegerszeg címer
Hírek

Egységes lakáskódex

2007 szeptember 10 - hétfő
A panelházak felújításának támogatási rendszeréről, valamint a lakáskódex törvénytervezet előkészítésének folyamatáról is szó esett a Magyar Ingatlangazdálkodók Szövetségének (MIGSZ) minapi zalaegerszegi programján, amelyre a nyugat-magyarországi ingatlangazdálkodó és vagyonkezelő társaságok szakembereit hívták meg.

A szakmai megbeszélésen dr. Németh Miklós, a MIGSZ főtitkára elmondta, az országban körülbelül nyolcszázezer iparosított technológiával készült lakás van, ebből több mint ötszázezer a panelházakban található. A panelrehabilitációs program 2001-es indulása óta mintegy kétszázezer lakás felújításának állami támogatásáról született döntés. Ezek között vannak olyanok, amelyeket már be is fejeztek. Hozzátette, egyébiránt az a jellemző, hogy a munkák a pályázat elbírálását követően két-három év múlva fejeződnek be, így a Panel program hatásai csak később válnak láthatóvá.

Csider László, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Lakásügyi Titkárság titkárságvezetője tájékoztatta a hallgatóságot a Panel program újonnan megjelenő pályázati rendszeréről. Elmondta, az új kiírásban egyebek mellett a tartalmi elemek is változnak: ennélfogva nagyobb hangsúly fordítódik az energiahatékonyságra és a műszaki színvonalra. Megtudtuk: a támogatási rendszer pénzügyi megoszlása továbbra sem változik, egyharmadát az állam, egyharmadát az önkormányzat, a maradó egyharmad részt a lakóközösségek állják.

Elhangzott, az új pályázati lehetőségek elősegítik az energiatakarékossági és energiahatékonyság-növelési stratégiáról szóló kormányhatározatban előírt távlati energia-megtakarítási célkitűzések megvalósítását, a környezetvédelmi nemzetközi kötelezettségvállalások teljesítését, valamint az energiahatékonyság területén az EU-színvonalhoz történő közelítést.
Dr. Polgár Éva Ildikó ingatlanjogász a készülő törvénytervezetről elmondta, a lakás-, a lakásszövetkezeti és a társasházi törvény rendelkezéseit egyesítené és hangolná össze a jobb alkalmazhatóság érdekében az új ingatlanszakmai törvény, a lakáskódex, amelynek részleteiről az elkövetkező hónapokban egyeztetnek. (Zala-Lap Kft., A.L.)

Tartalom megosztása: