keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Életmentő pontok Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Életmentő pontok Zalaegerszegen (Videó)

2011 január 21 - péntek
2009 óta menthetne életet az a defibrillator, amelyet a Csány László Közgazdasági Szakközépiskola a JESZ-program segítségével vásárolt. Az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet adatai szerint Zalaegerszegen két ilyen készülék található: a Dózsa György utcai iskola mellett a Zrínyi Gimnázium birtokol életmentő eszközt. Zalában a két megyeszékhelyi defibrillátor mellett egyébként csak Zalaszabaron van hasonló keretből vásárolt készülék.

Életet direktben még nem mentett az a készülék, amely a Csány Szakközépiskolában növeli a bajbajutottak esélyeit, de mivel az itt tanuló diákok a 9-10. évfolyamosok osztályszinten, az ennél idősebbek pedig fakultatív keretek között ismerkedhetnek meg a defibrillátor működtetésével, ezért az itt megszerzett tudás révén nagy eséllyel menthetik meg az arra rászorulók életét.

A programhoz két éve csatlakozott az intézmény – a napokban leköszönt igazgató, Molnár Ernő kezdeményezésére, a szakközépiskola akkor pályázaton nyerte el a 1,5 millió forintot, amelyből sikerült megvásárolni az úgynevezett éles-félautomata készüléket, és oktatócsomagot. A szakirodalmi adatok szerint a keringésmegállások mintegy 90 százalékban szíveredetűek, és 55 százalékban a hirtelen szívhalál kórházon kívül történik, nem egészségügyi személyzet környezetében – az ilyen készülékekre tehát nagy szükség volna, akár a jelenleginél több helyen is.

Pethő Szilva megbízott igazgató szerint rendkívül hasznos, hogy intézményük rendelkezik ezzel a lehetőséggel.

T.SZ.É./CS.M.

Tartalom megosztása: