keresés a weboldalon

Elkészült a ságodi ipartelep

Zalaegerszeg címer
Hírek

Elkészült a ságodi ipartelep

2007 május 17 - csütörtök
Közel egy évvel ezelőtt, 2006. június 16-án vette át a Ságodi településrésznél, a 74-es elkerülő út mellett lévő 41 hektáros területet a Ságodi Közműépítő Konzorcium, hogy a város által északi ipari övezetként kijelölt területen elvégezze az infrastruktúra teremtő fejlesztéseket. A határidőket betartva Szabadics Attila, a konzorcium elnöke a múlt héten készre jelentette a létesítményt, a területet Gyimesi Endre polgármester adta át.

Az átadási ünnepségen a polgármester azt a néhány évvel ezelőtti pillanatot elevenítette fel, amikor képviselőtársaival arra szövetkeztek, hogy a fejlesztéseket a város északi része felé is kiterjesztik. Ennek két iránya volt: az egyik a turisztikai beruházás, amely a termálfürdő alapkövének lerakását követően mára komoly létesítménnyé nőtte ki magát. A másik fontos irány pedig a város északi részének területfeltárása, valamint az elkerülő út megépítése volt.

Miután 1997-ben kezdték beépíteni az akkori első ipari park területét, hamar kiderült, e célból további területekre van szükség. Ezt az igényt akkor még egy fontos érv is alátámasztotta: 2000-ben ugyanis a gazdasági szerkezetváltást követően a korábbi 3 százalékról 5,6 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta Zalaegerszegen. A város kialakította a Flextronics-tól délre található területet – amely idén márciusban fel is vette a Déli Ipari Park nevet -, ennek beépítése pedig javában tart, az ott található területek lényegében elkeltek. Mindeközben a város keleti övezete is megtelt, ott elsősorban a kis- és közepes vállalkozások kaptak helyet. A folyamatot látva a város a Deák Ferenc Városépítő Program és Befektetés támogató Program egyik elemeként célul tűzte ki, hogy a fejleszteni kívánó – már meglévő, zalaegerszegi illetve új – befektetők számára zöldmezős beruházásokhoz helyszínt biztosít. Ennek keretében került sor az új északi ipari övezet kialakítására, az ehhez szükséges infrastruktúra-teremtő fejlesztésekre.

Példás összefogása volt ez a beruházás a zalai vállalkozóknak – mondta a polgármester -, hiszen a 470 millió forintos kivitelezésnek minden elemét zalai vállalkozók végezték.

Dr. Háry András, a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatója hozzátette: az ipari park címre pályázó ságodi ipari övezet kialakításával elsősorban a feldolgozóipari cégeket kívánják megcélozni. Azonban a parcellakiosztásnál gondoltak a kisvállalkozókra is, így hamarosan kialakításra kerül egy 3 hektáros kisvállalkozói park is, mellyel elsősorban a fejlődni kívánó, jelenlegi telephelyüket áthelyezni kívánó helyi illetve környékbeli termelő vállalkozásoknak kívánnak helyet biztosítani. A beruházások segítése érdekében több pénzügyi konstrukciót is kialakítottak. A mostani terület – a végrehajtott infrastruktúra-teremtő beruházás után – mindenképpen alkalmas a munkahelyteremtő tárgyalásokra. Minden adott arra – mondta -, hogy az aktív befektetői érdeklődésre érdemi válaszokat adjanak.

A projekt szükségességét pedig semmi nem támasztja jobban alá, mint hogy máris elkezdte telephelyének építését egy klagenfurti cég.

A beruházásról:
A 470 millió forintos beruházás részeként 4785 méter vízvezeték, 4113 méter szennyvízcsatorna egy szennyvízátemelővel, 38,7 méter zárt csapadékcsatorna és 2543 méter nyílt árok, valamint 1122 méter út készült el.

A terveket a Linakron Mérnök Kft, a Frosz Mérnöki Iroda valamint az AOD Építész- és Grafikus Iroda készítették, a beruházás kivitelezője a Ságodi Közműépítő Konzorcium – a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. és a Hydrocomp Kft – volt. (Zala-Lap Kft., S. P.)

Tartalom megosztása: