keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Előzzük meg a baleseteket

Zalaegerszeg címer
Hírek

Előzzük meg a baleseteket

2007 július 10 - kedd
A nyári hónapok az átlagosnál nagyobb veszélyforrást jelentenek, ezért a szabadságra menők, közlekedők, és fürdőzők fokozott óvatossága segítheti a balesetek megelőzését. Horváth László rendőrfőhadnagyot, baleset megelőzési főelőadót, a részletekről kérdeztük.

– A megye útjain a nyári betakarítási munkák során jelentősen megnövekszik a tehergépjárművek, valamint a mezőgazdasági munkákban résztvevő járművek forgalma. Ezek a különleges felépítményű járművek nagy méretűek és alacsony sebességgel közlekednek, így a közlekedők több helyen számíthatnak a forgalom torlódására. A lassan haladó mezőgazdasági gép a mögötte haladó gépkocsikat előzésre kényszeríti, ezáltal, pedig növekszik a balesetveszélyes helyzetek kialakulása. Előfordulhat az is, hogy a járművekről lehulló, helytelenül elhelyezett, illetve rögzített rakomány okoz balesetet. Hasonló körülmények adódhatnak, amikor esős időszakban a mezőgazdasági munkákat végző járművek sarat, port hordanak fel az úttestre. Ezek hírtelen kikerülése, vagy a törmelékekre való ráhajtás szintén veszélyes lehet.   

– Szinte naponta hallunk a híradásokban vízi balesetekről. Mire figyeljenek a fürdőzők?
– A legnagyobb veszélyforrást a szabadvizek, a strandok jelentik. A fürdés tilalmát, vagy az egyéb veszélyes fürdőzésre alkalmatlan helyeket táblával jelzik. Nem szabad használni a bányatavakat, az állandóan változó hőfok és vízmélység miatt. Csak a kijelölt fürdőhelyeken szabad lubickolni. Sokszor hangoztatunk tilalmakat, például, hogy alkoholos állapotban, felhevült testtel veszélyes vízbe menni. A keringési és szívelégtelenségben szenvedők kerüljék a túl hideg és a túl meleg vizet is. Úszni nem tudó gyermekeket csak felnőttel engedjenek a vízbe.

– A vízi eszközök használata is veszélyes lehet. Mit ajánl a szabadságra igyekvőknek?
– Valóban a pihenés egyik eszköze a csónakázás és egyéb vízi járművek, sporteszközök igénybevétele. Sokak kedvenc időtöltése például a horgászás. Az extrém sportok kedvelői gyakran szelik a vizet jetski, vagy motorcsónak segítségével. Kellő óvatosság szükséges az ismeretlen vizeken, ugyanis nem látható tárgyak, faágak és egyéb akadályok könnyen sérülést okozhatnak. Fontos, hogy a vízen tartózkodók tartsák be a szabályokat. A sporteszközöket használóknak el kell kerülniük a fürdőzőket, tilos őket zavarni. Csak az használjon vízi járművet, aki tud úszni, és van rajta mentőmellény. A vízbe ugrálni szintén nagyon veszélyes, és nem is szabad. Kötelező a viharjelzés folyamatos figyelemmel kísérése. Sajnos számos tragédia fordul elő, hogy későn vesznek róla tudomást és a mentés, már nem jár sikerrel. Tudom, hogy sok az intelem, a korlátozás, de ezek mind a biztonságot szolgálják, a megelőzést, így kerülhetők el a tragédiák – fogalmazott Horváth László főhadnagy. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: