keresés a weboldalon

Emlékezés a kommunizmus áldozataira

Zalaegerszeg címer
Hírek

Emlékezés a kommunizmus áldozataira

2007 február 26 - hétfő
Egyperces néma felállással emlékezett az ’56-os Hagyományőrző Egyesület, valamint a Politikai Foglyok Országos Szövetségének és a Magyarok Világszövetségének Zala megyei szervezete a kommunizmus áldozatainak napján, a Teleki Blanka Kollégium alagsorában.

Az egykori pincebörtönből kialakított emlékhelyen az áldozatok napja előtt tisztelegve Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke mondott beszédet. 1947. február 25-én tartóztatták le, és hurcolták a Szovjetunióba Kovács Bélát, az FKgP főtitkárát, ezért 2000-től ezen a napon hajtunk fejet minden meghurcolt, bebörtönzött és kivégzett előtt. Emlékeznünk kell a Gulágra hurcoltakra, az internáltakra, a burzsoának és imperialistának titulát egyetemi oktatókra, hivatalnokokra, az üldözött papokra, apácákra, s mindazokra akiknek életét bármilyen formában kisiklatta a hatalom határainkon innen és túl.

Sokan kérdezik, hogy miért kell külön emléknap a kommunizmus üldözötteinek, mikor október 23-a piros betűs ünnep? Az elnök szerint a kettőt nem szabad összetéveszteni, mert októberben a forradalomra és az átmenetileg kivívott szabadságra emlékezünk, februárban viszont mindazokra a 10 milliókra, akiket megfosztottak a normális élet lehetőségétől. Akár személyesen, akár családtagjainkon, barátaikon keresztül.

Az örökségtől ma is szenvedünk, mert a múlt árnyaival való leszámolás nem történt meg teljesen. Ez az ára a békés rendszerváltozásnak. Van még mitől megszabadulni: ne a kommunista szellemiség örökösei irányítsák például napjainkban a rendőrséget. Nem hagyhatjuk, hogy az évek, évtizedek elhomályosítsák az emlékezést. Manninger Jenő szerint a mi felelősségünk, hogy a most felnövekvők megfelelő történelmi ismeretekkel rendelkezzenek majd, és folytassák az általunk megkezdett múltfeltárást, emlékezést.

A Magyarok Világszövetsége megyei szervezete nevében Simon Dezső elnök mondott zárszót. Beszédében 100 milliónál is több áldozatról tett említést, akik a világ különböző pontjain, Kubától, Kambodzsán át Kínáig szenvedtek az elnyomó kommunista hatalomtól.

***

Február 25-én, vasárnap a Mindszenty emléktemplomban is emlékeztek a kommunizmus áldozataira. A rendezvényen dr. Gyimesi Endre polgármester köszöntötte a résztvevőket és a diktatúra áldozataira való emlékezés során, felidézte Mindszenty József életútját, aki szintén az üldözöttek között volt.

A megemlékező ünnepségen Köpeczi Bócz Edit történész, tudományos kutató a ma is élő áldozatokról szólva azt hangsúlyozta, sokan félnek és nem szívesen beszélnek a borzalmas időkről. Pedig a fiataloknak ismerniük kell a kommunista diktatúra éveit és tetteit.

Az emléknapon versek, vallomások, zeneművek hangzottak el. (Zala-Lap Kft., P. P., Z. A.)

Tartalom megosztása: