keresés a weboldalon

Erdélyi kapcsolatok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Erdélyi kapcsolatok

2008 január 28 - hétfő
Zalaegerszeg húsztagú küldöttségét fogadta múlt héten Marosvásárhely alpolgármestere, Bakos Levente. A testvérvárosi delegációt Gyutai Csaba alpolgármester vezette, melynek tagja volt még Balaicz Zoltán, az oktatási és ifjúsági bizottság elnöke, Sümegi László, a szociális-, lakás- és egészségügyi bizottság elnöke, valamint a hivatal részéről dr. Kovács Gábor jegyző, Velkey Péter osztályvezető, Horváth István irodavezető és Józsi György sportcsoportvezető.

A delegáció egyrészt szakmai tapasztalatcserére érkezett Marosvásárhelyre, másrészt a két önkormányzat megmérkőzött egymással, mégpedig a focipályán.

A találkozón népes volt a házigazdák „csapata” is: városi önkormányzati képviselők, hivatalnokok és természetesen a Marosvásárhely-Zalaegerszeg Baráti Társaság tagjai fogadták a vendégeket. A zalaiak ezúttal elsősorban focizni jöttek: a küldöttség fele pályára lépett, a másik fele szurkolt. Évente megrendezik a két önkormányzat közötti futballmérkőzést, ezáltal is erősítve a testvérvárosi kapcsolatokat. A meccs természetesen a „barátság jegyében” zajlott, az eredménynek másodlagos jelentősége volt.

A két város közötti kapcsolatra utalva Gyutai Csaba kijelentette: Zalaegerszegen alig van olyan család, akinek valamilyen kötődése ne lenne Erdélyhez, Marosvásárhelyhez. A Zalaegerszeg-Marosvásárhely Baráti Társaságnak nagyszámú tagsága van, a két város pedig sokat tesz a baráti kapcsolatok ápolásáért. Bakos Levente elmondta, a jókedven és szórakozáson túl a testvérvárosi kapcsolatoknak konkrét eredményei is vannak, hiszen elég az intenzív diákcserékre gondolni, közös képzőművészeti kiállításokra, műalkotások létrehozására. Köztudott, hogy Marosvásárhely székely kaput állított Zalaegerszegen, idén, előreláthatólag a Zalai napok keretében pedig sor kerül Bálint Károly szobrászművész Wass Albert-szobrának felállítására Egerszegen.

A marosvásárhelyi tanácsra hárul ugyanakkor a megfelelő hely kijelölése és jóváhagyása egy zalai harangláb felállítására, legkésőbb 2009-ig. Bálint István, a Bolyai Farkas Líceum igazgatója, városi közgyűlési képviselő javasolta, a Bolyai Líceum és egy egerszegi gimnázium között alakítsanak ki testvériskolai kapcsolatokat, ugyanakkor a két önkormányzat szakemberei működjenek együtt a pályázati alapok lehívása érdekében, amiben Marosvásárhelynek „nincs elég tapasztalata”, illetve, hogy szervezzenek szűkebb körű szakmai küldöttségek közötti tapasztalatcseréket. Az ötletek szintjén felmerült, hogy Marosvásárhelyen is hozzák létre a testvérvárosok parkját. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: